Vevradio

Vevradio Bäst i test 2024

Bästa Vevradio 2024

Som en inbiten outdoor-entusiast vet jag att viktiga verktyg kan göra skillnaden mellan en framgångsrik utflykt och en nödsituation. Ett sådant verktyg är vevradion, även känd som nödradio, ett livräddande instrument som håller dig ansluten till omvärlden, även när allt annat misslyckas. Vevradio omvandlar kinetisk energi till elektrisk kraft, vilket gör att du kan lyssna på viktiga sändningar och hålla din enhet laddad, även när det inte finns något ström. Ännu mer imponerande är att många av dessa enheter nu är utrustade med solceller, vilket ger ett alternativt, hållbart sätt att ladda din radio. I denna artikel kommer vi att dyka djupt ner i vevradiornas värld, utforska de bästa modellerna på marknaden och avslöja vilka som har klarat sig bäst i test. Vi kommer att titta närmare på deras unika egenskaper, den teknik som driver dem och varför de anses vara oumbärliga inom prepping.

Sangean Dynamoradio

Pris

 • Cirka pris : 1200kr

Sangean Dynamoradio

En av de mest värdefulla bitarna i min packning är utan tvekan Sangean Dynamoradio. Denna kompakta och vädertåliga FM-radio har visat sig vara mer än bara en enkel radio – den är en pålitlig överlevnadspartner. Det som imponerar mig mest med Sangean Dynamoradio är dess mångsidighet. Den kan laddas på tre olika sätt: dynamovev, solcellspanel eller via Micro-USB. Det är en fantastisk funktion att ha när man är mitt ute i naturen och strömkällorna är begränsade. Jag har testat alla tre laddningsmetoder och kan intyga att de fungerar utmärkt. Vevladdningen är tillförlitlig och ger tillräckligt med kraft för flera timmars användning. Solcellsladdningen är effektiv, även under molniga dagar, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för längre resor. USB-laddningen är en bra backup-alternativ när man har tillgång till elnätet. En annan imponerande funktion är den inbyggda ficklampan, som inte bara erbjuder stark och svag ljusintensitet, men också en blinkande SOS-morsekod. Detta kan vara livräddande i en nödsituation. Sangean Dynamoradio är också utrustad med en siren och en USB-A-port för att ladda upp andra mindre enheter. Jag har använt den för att ladda upp min telefon under mina utflykter, och det fungerar perfekt. Trots alla dessa funktioner är Sangean Dynamoradio fortfarande kompakt och lätt att bära runt. Den väger bara 392 gram och dess dimensioner (152x84x70 mm) gör den till en bekväm följeslagare på alla äventyr.
Sammanfattningsvis är Sangean Dynamoradio mer än bara en radio. Det är en mångsidig och pålitlig överlevnadspartner som erbjuder en rad livräddande funktioner. Om du är en friluftsentusiast som jag, skulle jag starkt rekommendera att du lägger till denna fantastiska enhet i din packning.

Vårt betyg

Se pris
Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

Pris

 • Cirka pris : 800kr

Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

Rubicson Dynamoradio är en mångsidig och robust enhet som kombinerar funktionalitet med hållbarhet. Denna stryktåliga och vattentåliga är perfekt för utomhusbruk, vare sig du är ute på vandring eller camping. Den mest imponerande funktionen hos Rubicson Dynamoradio är dess laddningsmöjligheter. Med både solcellsladdning och vevladdning kan du säkerställa att din radio aldrig har slut på batterier, även när du befinner dig långt borta från ett vägguttag. Solpanelen laddar radion när solen skiner, medan vevfunktionen ger dig möjlighet att ladda den manuellt när det behövs. Den har också en inbyggd powerbank med en kapacitet på 4000 mAh. Detta innebär att du kan ladda andra enheter, såsom din smartphone eller surfplatta, direkt från radion. Faktum är att radion kan ladda en smartphone upp till två gånger, vilket gör den till en ovärderlig resurs i nödsituationer eller under längre resor. Med sin USB-port är Rubicson Dynamoradio inte bara praktisk, utan också användarvänlig. Du kan enkelt ansluta dina enheter till radion för att ladda dem när du är på språng.

Vårt betyg

Se pris
Sangean MMR-99 DAB

Pris

 • Cirka pris : 2000kr

Sangean MMR-99 DAB

Sangean MMR-99 DAB är mer än bara en radio, det är en livräddare i nödsituationer och en trogen följeslagare under utomhusaktiviteter. Dess robusta konstruktion och IP55-klassificering gör den tillräckligt tålig för att motstå damm och vatten, vilket gör den idealisk för camping, vandring eller bara att ha i trädgården. Ljudkvaliteten är imponerande, med klart och skarpt ljud som överträffar vad jag förväntade mig av en så kompakt enhet. AM-ljudet är särskilt bra, med flera bandbredder som ger ett rikt och detaljerat ljudlandskap.
Den kan laddas via dynamovev, solcellspanel eller USB-C, vilket gör den till en pålitlig följeslagare även i de mest avlägsna områdena. Alla tre laddningsmetoder fungerar utmärkt, även handvevsladdningen som snabbt genererar tillräckligt med kraft för flera timmars användning. Den inbyggda ficklampan är också en utmärkt funktion, särskilt med SOS och alarmsignalen, vilket kan vara ovärderligt i en nödsituation. Dessutom har den en USB-A-port för att ladda andra enheter, vilket jag har funnit mycket praktiskt när man är ute. Även med alla dessa funktioner är Sangean MMR-99 DAB fortfarande kompakt och lätt att bära runt.

Vårt betyg

Se pris
Vevradio med ficklampa

Pris

 • Cirka pris : 500kr

Vevradio med ficklampa

När man är ute i naturen kan det vara svårt att hålla sig uppdaterad och laddad. Det är här vevradion med ficklampa kommer in. Denna mångsidiga enhet är inte bara en FM-radio, utan också en kraftfull ficklampa och en powerbank – allt i ett kompakt paket. Radiofunktionen ger dig möjlighet att lyssna på dina favoritstationer eller få viktiga väderuppdateringar när du är ute på äventyr. Ficklampan är till stor hjälp när mörkret faller, och kan även användas som ett nödljus vid behov. Men vad som verkligen gör denna vevradio unik är dess powerbank-funktion. Om strömmen tar slut i skogen i din mobil, kan du enkelt ladda den med vevgeneratorn. Detta kan vara en riktig livräddare om du är långt borta från närmaste strömkälla. Dessutom kan enheten även laddas via USB, vilket ger ytterligare bekvämlighet. En annan imponerande funktion är larmet. Detta kan användas för att signalera nöd i en farlig situation, vilket gör vevradion till ett viktigt verktyg för säkerheten. Trots alla dessa funktioner är vevradion med ficklampa fortfarande mycket prisvärd. Det finns flera svenska återförsäljare som erbjuder den till konkurrenskraftiga priser, vilket gör den tillgänglig för alla budgetar.
Sammanfattningsvis är vevradion med ficklampa en oumbärlig utrustning för alla friluftsentusiaster. Dess mångsidighet, användarvänlighet och överkomliga pris gör den till ett måste i varje packning. En billig och bra vevradio helt enkelt.

Vårt betyg

Se pris
Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal

Pris

 • Cirka pris : 1500kr

Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal

Upplev kraften och bekvämligheten med Sangean Dynamoradio, en kompakt och vädertålig radio som är perfekt för alla dina utomhusäventyr. Med förmågan att ta emot både FM- och DAB+-signaler, ger denna lilla men kraftfulla enhet dig tillgång till ett brett spektrum av radiostationer var du än befinner dig. En framträdande egenskap hos Sangean Dynamoradio är dess mångsidiga laddningsalternativ. Oavsett om du laddar den med dynamovev, solljus eller via Micro-USB, kan du vara säker på att din radio alltid är redo att användas. Dessutom kommer en Micro-USB-kabel med i paketet för att underlätta laddningen. Men Sangean Dynamoradio är mer än bara en radio. Den har också en inbyggd ficklampa, vilket gör den till en ovärderlig följeslagare på längre utflykter eller nattliga äventyr. Dessutom är radion utrustad med en USB-A-port, vilket ger dig möjlighet att ladda upp andra mindre enheter som drivs via USB – en funktion som kan vara livräddande i nödsituationer. För dem som föredrar att lyssna privat, erbjuder Sangean Dynamoradio också en 3,5 mm hörlursutgång. Den kompakta storleken (152x84x70 mm) och lätta vikten (392 g) gör det enkelt att bära med sig radion var du än går. Med en kapacitet på 850 mAh och ett utbytbart 18350-batteri, kan du räkna med Sangean Dynamoradio för långvarig och pålitlig prestanda. Oavsett om du är en ivrig vandrare, en friluftsentusiast eller bara vill ha en pålitlig radio för din trädgård eller terrass, är Sangean Dynamoradio det perfekta valet för dig.

Vårt betyg

Se pris
Sangean MMR77

Pris

 • Cirka pris : 800kr

Sangean MMR77

Sangean MMR77 är en robust och pålitlig dynamoradio, utformad för att fungera under de mest krävande förhållandena. Med dess vattentåliga design och inbyggda nödsignal är denna radio ett oumbärligt verktyg i alla nödsituationer. Denna dynamoradio erbjuder tillgång till både AM- och FM-band, så att du kan hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna och väderuppdateringarna var du än befinner dig. Den har en upplyst display som gör det lätt att använda även i mörker. En av de mest framträdande egenskaperna hos Sangean MMR77 är dess dynamovev-laddningssystem. Det inbyggda batteriet kan laddas via dynamovev, vilket ger dig möjlighet att använda radion även när det inte finns någon strömkälla tillgänglig. För ännu större bekvämlighet kan radion också drivas av 2x AA-batterier.Den har en inbyggd nödsignal som kan sända ut höga ljudsignaler för att tillkalla uppmärksamhet i nödlägen. Detta kan vara livräddande om du är strandsatt eller i fara. Trots alla dessa funktioner är Sangean MMR77 fortfarande kompakt och bärbar. Med måtten 167x52x90 mm är den lätt att förvara i bilen, båten eller sommarstugan.

Vårt betyg

Se pris
Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

Pris

 • Cirka pris : 450kr

Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

Rubicson vevradio är en innovativ och praktisk enhet som kombinerar nödvändiga funktioner för att göra ditt liv enklare och mer bekvämt. Denna radio är designad för att vara pålitlig under alla förhållanden, vilket gör den till ett perfekt verktyg för camping, vandring eller bara för användning i trädgården. Radion kan laddas med vev, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att batterierna tar slut när du inte har tillgång till ett vägguttag. Dessutom är radion utrustad med en USB-port, vilket gör att du kan ladda din mobiltelefon eller surfplatta direkt från enheten. Detta kan vara livräddande i nödsituationer eller bara praktiskt när du är ute på språng. Rubicson vevradio erbjuder också automatisk kanalsökning, vilket gör att du snabbt och enkelt kan hitta och ställa in dina favoritstationer. Om du föredrar att ha mer kontroll kan du också byta kanal manuellt med de inbyggda knapparna. För att öka dess användbarhet ännu mer, har Rubicson vevradio en inbyggd ficklampa. Detta kan vara särskilt användbart under campingresor eller under strömavbrott hemma.

Vårt betyg

Se pris
Vevradio

Köpguide Vevradio


Vevradio, även känd som nödradio, är en enhet som kan vara ovärderlig i situationer där tillgången till ström är begränsad eller obefintlig. Den här artikeln kommer att dyka djupare in i vad en vevradio är, hur den fungerar och varför den kan vara en livräddande teknologi.

En vevradio är en radiomottagare som drivs av användarens manuella arbete snarare än batterier eller elektricitet från elnätet. Detta görs genom att veva ett handtag på enheten, vilket driver en inbyggd dynamo som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi. Eftersom den inte är beroende av externa strömkällor, är en vevradio ett utmärkt verktyg för att hålla sig informerad och ansluten i situationer där strömmen är otillgänglig, såsom under naturkatastrofer, strömavbrott eller när du är på en avlägsen campingtur.

Men vevradior är mer än bara enkel radio. Många moderna modeller kommer med ytterligare funktioner som solcellsladdning, inbyggda ficklampor och till och med USB-portar för att ladda mobila enheter. Dessa extra funktioner kan vara till stor hjälp i nödsituationer, vilket gör vevradion till ett mångsidigt och praktiskt verktyg.

För att förstå hur en vevradio fungerar, måste vi börja med dynamon. När du vrider veven på radion, driver du en dynamo – en typ av generator som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi. Denna elektricitet används sedan för att driva radion och dess olika funktioner. Vissa modeller kommer med inbyggda batterier eller kondensatorer som kan lagra den genererade elektriciteten, vilket gör att du kan använda radion även när du inte vevrider.

Vevradior är inte bara praktiska verktyg, de kan verkligen vara livräddare. I händelse av en naturkatastrof eller annan nödsituation där strömmen kan bli otillgänglig, kan en vevradio ge dig tillgång till viktiga nyheter, väderuppdateringar och offentliga meddelanden. Dessutom kan den inbyggda mobilladdaren hålla dina kommunikationsenheter aktiva när elnätet är nere, och den inbyggda ficklampan kan hjälpa dig att navigera i mörka miljöer.

Förutom nödsituationer är vevradior också utmärkta följeslagare för friluftsentusiaster. De är perfekta för camping, vandring och andra aktiviteter där tillgången till ström kan vara begränsad. Med en vevradio kan du hålla dig uppdaterad med väderprognoser och nyheter, ladda dina mobila enheter och ha en pålitlig ljuskälla när du behöver det.

Hur Väljer Man Rätt Vevradio?
När du väljer en vevradio finns det flera faktorer att överväga. Först och främst bör radion vara robust och pålitlig, byggd för att tåla hård användning. Andra viktiga funktioner att leta efter inkluderar solcellsladdning (för extra energi), en inbyggd ficklampa (för användning i mörka miljöer) och en mobilladdare (för att hålla dina enheter laddade). Du bör också kontrollera vilka frekvensband radion stöder – de flesta modeller erbjuder AM och FM, men vissa kan också ta emot kortvåg eller vädersatellitfrekvenser.

Sammanfattningsvis är en vevradio mer än bara en radio. Det är ett mångsidigt, praktiskt verktyg som kan hjälpa dig att hålla dig ansluten och informerad oavsett var du befinner dig eller vad situationen kan vara. Oavsett om du förbereder dig för en nödsituation, planerar en campingtur eller bara vill ha en pålitlig radiomottagare som inte är beroende av batterier eller elnätet, är en vevradio ett utmärkt val.

Bästa vevradion
Bästa vevradion

Så använder du en vevradio

En vevradio är en fantastisk enhet som kan vara din livlina till omvärlden när strömmen är nere eller om du befinner dig långt borta från civilisationen. Oavsett om du är på en fjällvandring, campingtur eller bara förbereder dig för en nödsituation, är det viktigt att veta hur man använder en vevradio. Här är en mer detaljerad guide för att hjälpa dig att förstå hur man använder en sådan radio.

För att börja använda din vevradio måste du först generera ström till den. Detta görs genom att veva radions handtag. Processen kan variera beroende på modellen av din radio, men generellt sett behöver du bara veva i några minuter för att skapa tillräckligt med ström för att driva enheten. Detta är en av de stora fördelarna med en vevradio – den är inte beroende av batterier eller elektricitet, vilket gör den idealisk för användning i nödsituationer eller avlägsna platser.

När du har genererat ström till din radio är nästa steg att ställa in frekvensen. De flesta vevradior erbjuder både AM och FM-band, och vissa modeller erbjuder även kortvåg och vädersatellitfrekvenser. Du kan vanligtvis ändra frekvens genom att vrida en ratt eller skjuta en reglage på radion. Detta gör att du kan sintonisera till olika radiostationer och mottaga information från olika källor.

Efter att du har ställt in din frekvens kan du justera volymen på din radio. Detta görs vanligtvis genom att vrida en volymkontrollknapp eller skjuta en reglage. Du kan justera volymen till en nivå som är bekväm för dig, vilket gör det möjligt för dig att lyssna på radion utan att störa andra omkring dig.

Många vevradior kommer också med extra funktioner som kan vara mycket användbara. Till exempel kan vissa modeller ha en inbyggd ficklampa, vilket kan vara ovärderligt om du befinner dig i mörker eller om strömmen går ut. Andra modeller kan ha en mobilladdare, vilket gör att du kan ladda din smartphone eller andra USB-enheter direkt från radion. Du kan vanligtvis aktivera dessa funktioner genom att trycka på en knapp eller vrida en reglage på radion. Men kom ihåg att dessa funktioner också använder ström, så du kanske behöver veva mer för att hålla dem igång.

Slutligen, om din vevradio har ett inbyggt batteri eller en kondensator, kan du ofta ladda det genom att veva under en längre tid. Detta kan vara särskilt användbart om du vill kunna lyssna på radion senare utan att behöva veva igen. Genom att ladda upp batteriet eller kondensatorn kan du spara ström för senare användning.

Det är viktigt att notera att olika modeller av vevradior kan fungera lite annorlunda, så det är alltid en bra idé att läsa användarhandboken som följer med din radio. Användarhandboken kommer att ge dig specifika instruktioner om hur du använder din specifika modell av radio, samt information om underhåll och felsökning.

Att använda en vevradio kan verka komplicerat till en början, men när du får grepp om de grundläggande funktionerna kommer du snart att upptäcka att det är en otroligt praktisk och pålitlig enhet att ha till hands. Oavsett om du är en erfaren friluftsentusiast eller bara vill vara förberedd för nödsituationer, är en vevradio ett utmärkt verktyg att ha i din arsenal.

Dynamo-vevradio

Att hitta en billig och pålitlig vevradio behöver inte vara svårt. Det finns flera populära butiker som erbjuder vevradios till rimliga priser. Här är några av de mest populära butikerna där du kan hitta billiga vevradios:

 • Vevradio Biltema
 • Vevradio Jula
 • Vevradio Kjell och company
 • Vevradio Elgiganten
 • Vevradio Clas Ohlson
 • Vevradio Netonet

Frågor och svar

Frågor och svar

Vad är en vevradio?

En vevradio, även känd som nödradio, är en typ av radio som kan drivas med hjälp av en handvev istället för batterier eller el från nätverket. Den omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi, vilket gör den oberoende av externa strömkällor.

Hur fungerar en vevradio?

När du vrider på veven på en vevradio, driver du en dynamo – en liten generator som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi. Denna elektricitet används sedan för att driva radion.

Varför ska jag använda en vevradio?

En vevradio kan vara ett viktigt verktyg att ha till hands i nödsituationer, under camping och friluftsliv, eller när du reser till avlägsna platser. Den kan ge dig tillgång till väderuppdateringar, nyheter och officiella meddelanden, även när du är utan ström eller andra kommunikationsmedel.

Vilka funktioner ska jag leta efter när jag köper en vevradio?

När du väljer en vevradio, bör du se till att den är robust och pålitlig. Andra funktioner att överväga inkluderar solceller för extra strömförsörjning, en inbyggd mobilladdare, en ficklampa och stöd för olika frekvensband.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.