Vandringsryggsäck

vandringsryggsäck bäst i test 2024

Bästa vandringsryggsäck 2024

Vandring är mer än bara att ta sig från punkt A till B; det är en chans att koppla av, utforska och njuta av naturen. Men, för att göra det bästa av din vandringstur, behöver du rätt utrustning – och i centrum för allt detta står din vandringsryggsäck.
En bra vandringsryggsäck kan göra skillnaden mellan en ansträngande, obekväm resa och en njutbar, minnesvärd upplevelse. Ryggsäcken måste vara tillräckligt stor för att rymma alla dina nödvändigheter, men samtidigt inte för tung att bära. Den ska ha lättåtkomliga fack för viktiga föremål och vara gjord av slitstarka material som tål väder och vind. Framför allt måste den vara bekväm att bära, även under långa perioder. Det finns många olika typer av vandringsryggsäckar att välja mellan, alla med sina egna unika funktioner och fördelar. Oavsett om du planerar en kort dagstur eller en veckolång expedition, finns det en perfekt ryggsäck där ute för dig. Vi har testat och valt ut den bästa vandringsryggsäcken för i år.

Lowe Alpine Cerro Torre 80:100
Cirka Pris 3000 kr

Lowe Alpine Cerro Torre 80:100

Lowe Alpine är ett pålitligt märke känt för sina högkvalitativa friluftsprodukter. Jag fick nyligen chansen att prova deras Cerro Torre 80:100 vandringsryggsäck, och jag måste säga att jag är imponerad. Användningen av denna ryggsäck var en ren glädje. Den kändes robust och välbalanserad på ryggen, även när den var fullpackad. Den generösa storleken på 80-100 liter innebär att du kan packa allt du behöver för en flerdagars tur, och de olika facken gör det lätt att organisera dina saker.
Ryggsäcken är tillverkad av 500D Nylon, vilket ger en hållbar och slitstark konstruktion som kan tåla tuffa väderförhållanden. Det är uppenbart att Lowe Alpine inte har kompromissat med kvaliteten. Cerro Torre 80:100 presterar exceptionellt bra jämfört med andra ryggsäckar på marknaden. Dess utmärkta bärkomfort och förstklassiga materialval gör den till ett överlägset val för seriösa vandrare. Enligt massor av kundrecensioner på nätet verkar jag inte vara ensam om att gilla denna produkt. Med en genomsnittlig betyg på 4,7 av 5, är det tydligt att denna ryggsäck är en hit bland friluftsentusiaster.

Vårt betyg

Se pris
Bergans Trollhetta Backpack V5 75 L
Cirka Pris 2800 kr

Bergans Trollhetta Backpack V5 75 L

Bergans är ett erkänt varumärke inom friluftsindustrin, känt för sina innovativa och hållbara produkter. Jag hade nyligen möjlighet att testa Bergans Trollhetta Backpack V5 75 L, och jag kan definitivt säga att det är en imponerande ryggsäck. Användningen av denna vandringsryggsäck var en riktig upplevelse. Den kändes lätt och bekväm, även när den var fullpackad, tack vare dess ergonomiska design. Trollhetta Backpack V5 är tillverkad av 305D Cordura Rip Stop och 400D Cordura Velocity Dobby-material, vilket ger stark slitstyrka och lång livslängd. Det är klart att Bergans har lagt stor vikt vid kvaliteten på sina material. En av de mest framstående egenskaperna hos denna ryggsäck är den integrerade, avtagbara och komprimerbara dagryggsäcken. Detta ger i princip två väskor i en, vilket gör den mycket praktisk och överlägsen jämfört med andra produkter på marknaden.
Jag personligen kommat att ge den en 4,6 av 5 baserat på min erfarenhet. Den erbjuder verkligen enastående värde med sin höga kvalitet, genomtänkta design och multifunktionella användning.

Vårt betyg

Se pris
Klättermusen Vån WP Backpack 55 L
Cirka Pris 2100 kr

Klättermusen Vån WP Backpack 55 L

Klättermusen är ett svenskt varumärke känt för sitt engagemang för hållbarhet och högkvalitativa friluftsprodukter.
Att använda Klättermusen Vån WP Backpack 55 L var en riktig glädje. Den kändes lätt men robust, med en stabil ram av lättviktsaluminium som fördelar vikten effektivt till höfterna. Detta gjorde att jag kunde bära tung last under långa perioder utan obehag. Denna ryggsäck är tillverkad av slitstarka material med helt tejpade sömmar både inuti och på topplocket, vilket ger utmärkt vattenskydd. Dessutom har den praktiska sidofickor med dragkedjor och ett elastiskt snöre för enkel förvaring och ihopfällning. Vån WP Backpack 55 L är en fantastisk ryggsäck. Dess V3 Pivot System, stora sidofickor och justerbara axelremmar gör den till en pålitlig följeslagare för alla typer av utomhusäventyr. En stor fördel med denna ryggsäck jämfört med andra produkter på marknaden är dess överlägsna viktfordelningssystem och vattentäthet, vilket gör den idealisk för krävande utomhusaktiviteter.
Vi kommer att ge Vån WP Backpack en 4,6 av 5. Den erbjuder exceptionell prestanda och hållbarhet, vilket gör den till ett utmärkt val för seriösa friluftsentusiaster.

Vårt betyg

Lundhags Saruk Pro 60 L
Cirka Pris 4000 kr

Lundhags Saruk Pro 60 L

Lundhags är ett svenskt varumärke känt för sin kvalitet och hållbarhet när det gäller friluftsutrustning. Att använda Lundhags Saruk Pro 60 L var en fantastisk upplevelse. Denna ryggsäck erbjuder enastående stöd och flexibilitet, vilket gör den idealisk för avancerad och tung vandring i avlägsna utomhusmiljöer. Ryggsäcken har en ram som består av en 360° 8 mm aluminiumstång samt två V-formade aluminiumstångar. Den har också en stödjande höftbälte med justerbar bredd och expanderbara fickor. Ytterligare funktioner inkluderar dubbla frontdragkedjor för enkel åtkomst till utrustning, stora expanderbara sidofickor och ett regnskydd. Saruk Pro 60 L är en exceptionellt bra ryggsäck. Dess Carry Comfort™ 4.0 system och expanderbara ficklösningar gör den till en pålitlig följeslagare för krävande utomhusäventyr. En stor fördel med denna ryggsäck jämfört med andra produkter på marknaden är dess rigida och stödjande design. Detta gör att du kan bära tung last utan att kompromissa med komforten.
Baserat på min egen erfarenhet skulle jag ge den en 4,5 av 5. Den kombinerar praktisk funktionalitet med enastående kvalitet och hållbarhet.

Vårt betyg

Se pris
Osprey Rook 65 Mallard Green
Cirka Pris 1500 kr

Osprey Rook 65 Mallard Green

Osprey är ett välkänt varumärke inom friluftsindustrin, känt för sin höga kvalitet och innovativa design.
Nyligen hade jag chansen att prova Osprey Rook 65 Mallard Green. Den kändes mycket bekväm att bära, även när den var fullpackad, tack vare dess justerbara ryggsystem och vadderade midjebälte. Dessutom var det lätt att organisera min utrustning med dess många fickor och fack. Ryggsäcken är tillverkad av 600D Polyester, vilket gör den både robust och hållbar. Dessutom har den en integrerad regnskydd, vilket är mycket praktiskt under oväntade regnskurar. Osprey Rook 65 Mallard Green är en utmärkt ryggsäck. Den kombinerar komfort, funktionalitet och hållbarhet på ett sätt som få andra ryggsäckar gör. En av de största fördelarna med denna ryggsäck jämfört med konkurrerande produkter är dess AirSpeed™ ryggsystem. Detta system erbjuder enastående ventilation, vilket gör den mycket bekväm att bära under långa perioder, även i varmt väder. Baserat på vårt test och på min egen erfarenhet skulle jag ge den en 4,6 av 5.

Vårt betyg

Se pris
Lundhags Padje Light 60 L
Cirka Pris 2400 kr

Lundhags Padje Light 60 L

Lundhags är ett välrenommerat svenskt varumärke inom friluftsindustrin, känt för sin hållbarhet och kvalitetsprodukter.
Att använda Lundhags Padje Light 60 L var en fantastisk upplevelse. Trots sin lätta konstruktion, kändes den robust och tålig. Ryggsäckens ergonomiska design gjorde att den satt bekvämt på ryggen, även under längre vandringar. Padje Light 60 L är tillverkad av slitstarkt polyamidmaterial, vilket ger bra skydd mot väder och vind. Dessutom har den ett justerbart bärsystem och ett brett höftbälte för extra komfort och stöd. Denna ryggsäck är utmärkt. Den kombinerar lätt vikt med robusthet och praktisk funktionalitet, vilket gör den idealisk för både korta och långa vandringar. En av de största fördelarna med denna ryggsäck jämfört med konkurrerande produkter är dess lätta vikt. Trots sin kapacitet på 60 liter, väger Padje Light endast 1.5 kg, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som vill minimera sin packvikt.
Baserat på vårt test av vandringsryggsäckar så skulle jag ge den en 4,5 av 5. Den erbjuder kvalitet och bra packmöjligheter, vilket gör den till ett utmärkt val för alla typer av friluftsentusiaster.

Vårt betyg

Se pris

Så har vi testat vandringsryggsäckarna

Vi har främst tittat och jämfört dessa punkter

  • Funktioner
  • Väderbeständighet
  • Volym
  • Pris

Vi började med att samla in information om de mest populära och högst rankade vandringsryggsäckarna från olika källor på internet, inklusive expertrecensioner och konsumentrecensioner. Vi fokuserade på några nyckelfaktorer för att bedöma varje ryggsäck. Dessa inkluderade komfort, hållbarhet, funktionalitet, vikt och pris. Komforten bedömdes baserat på hur väl ryggsäcken passade och stödde användarens rygg och axlar, medan hållbarheten bedömdes genom att titta på materialens kvalitet och sömmarnas styrka. Funktionerna som vi letade efter inkluderade fickor och fack för organisation, vattentät kapacitet och tillgänglighet till packningen. Vi jämförde också varje ryggsäcks vikt och pris för att säkerställa att de erbjöd bra värde för pengarna. Ryggsäckar som var lättare och billigare utan att kompromissa med kvaliteten fick högre poäng i dessa kategorier. Slutligen sammanställde vi all denna information för att skapa en omfattande jämförelse och rankning av de bästa vandringsryggsäckarna på marknaden.

Test av vandringsryggsäckar

Jämförelse av vandringsryggsäckar

Här kan ni enkelt jämföra alla produkter som vi har valt att titta närmare på. Man bör alltid jämföra och läsa recensioner innan man gör ett köp. Speciellt om det är lite dyrare produkter.

ProduktCirka prisBetygVolymTill butik
Lowe Alpine Cerro Torre 80:1003000 kr4,7/580-100lSe pris
Bergans Trollhetta Backpack V5 75 L2800 kr4,6/575lSe pris
Klättermusen Vån WP Backpack 55 L2100 kr4,6/555lSe pris
Lundhags Saruk Pro 60 L4000 kr4,5/560lSe pris
Osprey Rook 65 Mallard Green1500 kr4,6/565lSe pris
Lundhags Padje Light 60 L2400 kr4,5/560lSe pris
Vandringsryggsäck

Köpguide vandringsryggsäck

Att välja rätt vandringsryggsäck är avgörande för en lyckad vandringstur. Detta är din följeslagare genom varje steg av ditt äventyr, och det är därför viktigt att du väljer en ryggsäck som bäst motsvarar dina behov. Här är en utförlig guide för att hjälpa dig att göra ett informerat val.

Kapacitet
Kapaciteten på din ryggsäck bör bestämmas av längden på din vandring och mängden utrustning du behöver ta med. Medan en mindre ryggsäck kan fungera bra för korta dagsturer, kommer du att behöva mer utrymme för flerdagars expeditioner.

Dagsturer (10-30 liter): Perfekt för korta utflykter där du bara behöver packa några få nödvändigheter som mat, vatten och kanske en extra tröja.
Övernattning (30-50 liter): Dessa ryggsäckar har tillräckligt med utrymme för sovsäck, tält och mat för en eller två nätter.
Flera dagar (50-70 liter): För längre resor där du behöver packa mer mat, vatten och kläder.
Extendad resa (över 70 liter): Dessa är idealiska för långa expeditioner, vinterresor där mer kläder och utrustning krävs, eller familjevandringar där du kanske behöver bära andras packning.

Passform
En bra passform är avgörande för din komfort under vandringen. Ryggsäcken bör matcha din rygglängd, inte din totala kroppslängd. Många tillverkare erbjuder sina ryggsäckar i olika storlekar, från extra små till extra stora. Det är också viktigt att justera alla remmar för att säkerställa en anpassad passform.

Bärkomfort
Komforten av din ryggsäck beror mycket på dess axelremmar och höftbälte. Ett väldesignat höftbälte kan avlasta upp till 80% av vikten från dina axlar till dina höfter, vilket gör det lättare att bära tunga laster. Axelremmarna bör vara tillräckligt vadderade för att vara bekväma men inte så tjocka eller stela att de begränsar rörligheten.

Ventilation
Ett ventilationssystem kan göra skillnaden mellan en svettig rygg och en torr och bekväm vandring. Vissa ryggsäckar har ett upphöjt nät på ryggpanelen, vilket skapar ett mellanrum mellan ryggen och själva ryggsäcken för att öka luftflödet och minska svettningen.

Fickor och fack
Fickor och fack hjälper till att organisera din utrustning och hålla den lättillgänglig. Särskilda fickor för vattenflaskor, kartor, kompasser och andra små föremål kan vara mycket användbara. En ryggsäck med en lättåtkomlig topp- eller sidoficka för snabbtillgång till regnkläder eller snacks kan också vara fördelaktigt.

Hållbarhet
Din ryggsäck kommer att utsättas för alla typer av väder och terräng, så det är viktigt att den är gjord av slitstarka material som kan motstå dessa förhållanden. Vattentäta eller vattenresistenta material är ett plus, särskilt för regniga klimat.

Vikt
Vikten på din ryggsäck är en annan viktig faktor att överväga. Generellt sett bör du sikta på att ha en så lätt ryggsäck som möjligt utan att kompromissa med nödvändig kapacitet eller hållbarhet.

Extra funktioner
Extra funktioner som integrerade regnskydd, fack för vätskesystem, fästen för vandringsstavar och isyxor, samt kompressionsremmar kan göra din vandringstur mycket mer bekväm och effektiv.

Du hittar mer information hos

Kom ihåg, den bästa ryggsäcken för dig är den som bäst uppfyller dina specifika behov och passar bra. Ta dig tid att prova olika modeller och märken, och lyssna på råd från erfarna vandrare.

Bästa vandringsryggsäcken
Bästa vandringsryggsäcken

Så packar du en vandringsryggsäck

Att packa en vandringsryggsäck på rätt sätt är inte bara en konst, utan också en vetenskap. Det kan göra skillnad mellan en bekväm och njutbar vandring och en fylld med obehag och ansträngning. Här är en mer detaljerad guide för att packa din ryggsäck effektivt:

  1. Planera din packning:

Innan du börjar packa, ta fram allt du tänker ta med dig och lägg ut det på golvet. Detta ger dig en visuell bild av vad du har och hjälper dig att organisera dina saker. Genom att se allt framför dig kan du också upptäcka om du har för mycket eller för lite av något, eller om du har glömt något viktigt.

  1. Packa tungt i mitten:

Kärnprincipen vid packning av vandringsryggsäckar är att placera de tyngsta föremålen i mitten av ryggsäcken och så nära ryggen som möjligt. Dessa föremål kan inkludera mat, vatten och campingutrustning. Genom att placera dem centralt och nära ryggen hjälper du till att stabilisera tyngdpunkten, vilket gör det lättare att bära ryggsäcken och minimerar belastningen på din rygg.

  1. Fördela vikten jämnt:

Förutom att placera de tyngsta föremålen i mitten, är det viktigt att fördela vikten jämnt på båda sidorna av ryggsäcken. En obalanserad ryggsäck kan få dig att luta åt ena sidan, vilket kan leda till onödig ansträngning och potentiellt orsaka skador.

  1. Använd alla fickor och fack:

Vandringsryggsäckar kommer ofta med en mängd olika fickor och fack för att hjälpa till med organiseringen. Sidofickor är perfekta för vattenflaskor och snacks, medan toppfacket är bra för föremål du behöver snabb tillgång till, som karta, kompass eller regnkläder. Mindre fickor kan användas för att hålla små men viktiga föremål som nycklar, mobiltelefon och första hjälpen-kit.

  1. Skydda mot väder:

Slutligen, kom ihåg att skydda din utrustning mot väder och vind. Packa känsliga föremål som elektronik, kläder och sovsäck i vattentäta påsar eller plastpåsar. Om din ryggsäck inte är helt vattentät kan du också överväga att använda ett regnskydd för att ge ett extra lager av skydd.

Genom att följa dessa steg kan du packa din vandringsryggsäck på ett sätt som maximerar ditt utrymme, organiserar dina saker effektivt, och viktigast av allt, gör din vandring så bekväm som möjligt.

Så packar du en vandringsryggsack

Redaktionen

Jaktreview.se

Frågor och svar

Frågor och svar

Vad bör jag tänka på när jag väljer en vandringsryggsäck?

När du väljer en vandringsryggsäck bör du överväga dess kapacitet, passform, konstruktion och funktioner. Kapaciteten bör matcha längden och typen av din vandring – kortare turer kräver mindre ryggsäckar medan längre turer behöver större ryggsäckar. Passformen är också viktig för komfort, så försök att hitta en ryggsäck som passar din kroppstyp. Slutligen, titta på ryggsäckens konstruktion och funktioner, som vattentäthet, antal fack och hur lätt det är att komma åt din packning.

Hur tar jag hand om min vandringsryggsäck?

För att hålla din vandringsryggsäck i bästa skick bör du rengöra den regelbundet med en mild tvål och vatten. Undvik att använda hårda kemikalier som kan skada materialet. Efter rengöring, låt ryggsäcken lufttorka helt innan du lagrar den. Om din ryggsäck är vattentät, kan du behöva återapplicera ett vattentätande medel efter rengöring.

Är alla vandringsryggsäckar vattentäta?

Inte alla vandringsryggsäckar är vattentäta, men många är vattenresistenta, vilket betyder att de kan stå emot lätt regn eller snö. Om du planerar att vandra i våta förhållanden, kan det vara värt att investera i en ryggsäck med en inbyggd regnskydd eller köpa ett separat regnskydd.

Vilken storlek på vandringsryggsäck behöver jag?

Storleken på din vandringsryggsäck beror på längden och typen av din vandring. För dagsturer kan en ryggsäck på 20-30 liter vara tillräckligt. För övernattningsvandringar behöver du vanligtvis en ryggsäck på 30-50 liter, och för flerdagarsvandringar kan du behöva en ryggsäck på 50-70 liter eller mer. Tänk dock på att det alltid är bäst att packa så lätt som möjligt.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.