Överlevnadskniv

Överlevnadskniv bäst i test 2024

Bästa Överlevnadskniven 2024

Överlevnadskniv är en av de mest avgörande verktygen i en friluftsentusiasts utrustning. Den bästa överlevnadskniven bör ha en hållbar konstruktion, vara mångsidig nog att hantera en mängd olika uppgifter och idealiskt inkludera extra överlevnadsfunktioner som ett tändstål för att göra upp eld. En kvalitativ kniv kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande i svåra situationer, och det är därför viktigt att välja en som är robust, tillförlitlig och passar dina specifika behov.Vi har provat flera modeller och valt ut den bästa överlevandskniven efter vårt test.

Sidan innehåller annonslänkar

Topplista Överlevnadskniv

 1. Morakniv Bushcraft Survival Svart Kolstål
 2. Morakniv Garberg Rostfritt Stål Multi Mount
 3. Brusletto Norgeskniven
 4. Morakniv Eldris Neck Knife Kit
 5. Victorinox Fickkniv Hunter XT

Morakniv Bushcraft Survival Svart Kolstål

Pris

 • Cirka pris : 750kr

Morakniv Bushcraft Survival Svart Kolstål

Morakniv Bushcraft Survival Svart Kolstål är en robust och pålitlig kniv, designad för att fungera perfekt i utmanande situationer och miljöer. Denna kniv kombinerar traditionell hantverkskvalitet med modern design och funktionalitet. Kniven har ett 109 mm långt blad av kolstål, vilket ger en idealisk balans mellan hållbarhet och skärpa. Bladet är relativt tunt, vilket gör det lättare att använda för detaljerat arbete. Den har en svart yta, vilket minskar reflektionen och gör den mer diskret i naturen.
Morakniv Bushcraft Survival presterar utmärkt under olika väderförhållanden. Kolstålsmaterialet håller skärpan väl och är lätt att slipa, även om det kräver lite mer underhåll för att förhindra rost. Det fasta bladet och det ergonomiska handtaget gör den bekväm att använda under längre perioder, vilket är viktigt under utomhusaktiviteter. Ett av de mest framträdande inslagen i denna kniv är dess multifunktionella karaktär. Den kommer med ett tändstål och ett diamantbryne, vilket gör den till en komplett överlevnadssats i sig själv. Bladets rygg är anpassad för att användas med tändstålet, vilket gör det möjligt att göra upp eld även under svåra förhållanden.


Morakniv Bushcraft Survival Svart Kolstål är en utmärkt överlevnadskniv som erbjuder fantastiskt värde för pengarna. Den är robust, pålitlig och har flera praktiska funktioner som gör den till en oumbärlig del av din utomhusutrustning. Om du letar efter en högkvalitativ, mångsidig och prisvärd överlevnadskniv, är detta definitivt ett alternativ att överväga.

Vårt betyg

Se pris
Morakniv Garberg Rostfritt Stål Multi Mount

Pris

 • Cirka pris : 1100kr

Morakniv Garberg Rostfritt Stål Multi Mount

Morakniv Garberg Rostfritt Stål Multi Mount är en robust och pålitlig överlevnadskniv som kombinerar svensk hantverkstradition med modern design och materialval. Kniven har ett 3,2 mm tjockt blad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och resistenta mot korrosion. Längden på bladet är 109 mm, vilket ger en bra balans mellan storlek och hanterbarhet. Bladet har en speciell profilslipning, känd som skandinavisk slipning (Scandi-grind), som gör att kniven är mycket lätt att underhålla och slipa.
Handtaget är tillverkat av ergonomiskt utformat polymer, komplett med friktionsgrepp och fingerskydd, vilket ger en säker och bekväm hantering. Det unika med denna kniv är dess Multi-Mount-system, vilket innebär att den kan fästas på många olika sätt för att passa dina specifika behov. Oavsett om det var att tända eld under regniga förhållanden eller att bygga skydd i stark sol, presterade kniven konsekvent väl. Dess robusta konstruktion och högkvalitativa materialval garanterar att den klarar av även de mest krävande uppgifterna. Tack vare Multi-Mount-systemet kunde jag enkelt fästa kniven på mitt bälte.
Morakniv Garberg Rostfritt Stål Multi Mount är en utmärkt överlevnadskniv som erbjuder hög prestanda, hållbarhet och mångsidighet. Dess unika Multi-Mount-system och högkvalitativa konstruktion gör den till ett utmärkt val för alla friluftsentusiaster. Jag rekommenderar den varmt till alla som letar efter en pålitlig partner i vildmarken.

Vårt betyg

Se pris
Brusletto Norgeskniven

Pris

 • Cirka pris : 1400kr

Brusletto Norgeskniven

Brusletto Norgeskniven är en verkligt klassisk kniv i traditionell norsk stil. Det första som slår mig med denna kniv är dess unika design och högkvalitativa material. Knivbladet är tillverkat av Sandvik 12C27 stål, känt för sin hållbarhet och skärpa. Skaftet är gjort av oljad lockbjörk, vilket ger ett bekvämt grepp och en naturlig känsla. Norgeskniven utmärker sig inte bara för sitt utseende utan också för sin prestanda. Den är otroligt robust och klarar av de flesta uppgifter man kan stöta på i vildmarken. Oavsett om det är att tända en eld, bygga skydd eller tillaga mat, har Norgeskniven aldrig svikit mig. Dessutom behåller bladet sin skärpa även efter intensiv användning, vilket minskar behovet av regelbunden slipning. En annan egenskap som jag verkligen uppskattar med denna kniv är dess förmåga att prestera i olika väderförhållanden. Vare sig det är soligt, regnigt eller snötäckt, har Norgeskniven alltid levererat. Dessutom är den bekväm att bära under längre perioder tack vare det lätta, men ändå robusta, handtaget. En standout funktion med Brusletto Norgeskniven är dess vackra design. Den lockande björken kombinerat med det blanka stålbladet gör den lika mycket en konstnärlig pjäs som ett funktionellt verktyg. Dessutom kommer den med en skyddande läderslida, vilket är ett trevligt tillskott.
Min slutliga intryck av Brusletto Norgeskniven är extremt positivt. Det är en pålitlig, hållbar och vacker kniv som kommer att tjäna dig väl i alla dina utomhusäventyr. Om du letar efter en högkvalitativ överlevnadskniv med en touch av traditionell charm, skulle jag starkt rekommendera Brusletto Norgeskniven.

Vårt betyg

Se pris
Morakniv Eldris Neck Knife Kit

Pris

 • Cirka pris :400kr

Morakniv Eldris Neck Knife Kit

Morakniv Eldris Neck Knife Kit är en kompakt och mångsidig följeslagare för alla utomhusentusiaster. Dess unika design och högkvalitativa konstruktion gör den till ett oumbärligt verktyg i vildmarken. Den korta, robusta knivbladet är gjord av svenskt rostfritt stål, vilket ger enastående skärpa och hållbarhet. Trots sin lilla storlek, har denna kniv en otroligt effektiv prestanda som kan tävla med större överlevnadsknivar. Handtaget är tillverkat av tålig polypropen och har en mjuk friktionsgrepp, vilket gör den bekväm att hålla och använda även under långa perioder. Dess fatformade design bidrar till dess ergonomi och ger en säker handplacering. En av de mest framstående egenskaperna med detta kit är dess nackknivsfunktion. Med den medföljande paracorden kan du hänga kniven runt halsen, vilket gör den lättillgänglig när du behöver den. Dessutom har kniven en sekundär låsning för att göra bärningen ännu säkrare. Eldris Neck Knife Kit kommer också med en minimalistisk eldstarter, vilket gör den till en ännu mer värdefull överlevnadsutrustning. Knivbladets rygg har slipats för att kunna användas med eldstarten, vilket gör det möjligt att tända eld under alla väderförhållanden.

Vårt betyg

Se pris
Victorinox Fickkniv Hunter XT

Pris

 • Cirka pris : 1000kr

Victorinox Fickkniv Hunter XT

Victorinox Fickkniv Hunter XT är en exemplarisk produkt som visar den schweiziska tillverkarens hantverksskicklighet. Denna fickkniv kombinerar stil, funktionalitet och kvalitet i ett kompakt paket. Victorinox Hunter XT är en robust fickkniv med ett handtag av tvåkomponentskalor i orange och svart för ett utmärkt grepp. Den har en längd på 11 cm och väger 125 gram, vilket gör den både lätt och bekväm att bära med sig. Dess unika färg gör den synlig även om du tappar den i skogen, vilket är en mycket praktisk detalj för jägare och friluftsentusiaster. Dess rostfria stålkonstruktion garanterar hållbarhet och motståndskraft mot korrosion. Det stora bladet är extremt skarpt och håller sin skärpa väl, vilket gör kniven idealisk för en rad olika uppgifter, från att skära rep till att förbereda mat. Victorinox Hunter XT har sex funktioner, inklusive ett stort blad, en korkskruv och en nyckelring. En av dess mest framstående egenskaper är dess enastående grepp, vilket är särskilt användbart under våta eller hala förhållanden.

Vårt betyg

Se pris
överlevandskniv

Köpguide: Välja den rätta överlevnadskniven

Överlevnadskniven är kanske det mest kritiska verktyget i en utomhusäventyrarens arsenal. Oavsett om du är en ivrig bushcraft-entusiast, en långdistansvandrare eller bara vill vara förberedd på eventuella nödsituationer, kommer en bra överlevnadskniv att vara din bästa vän. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken kniv som är bäst för dig. Denna köpguide kommer att hjälpa dig att göra det valet.

 1. Storlek och vikt
  Storleken på din överlevnadskniv kommer att vara avgörande. För stora knivar kan vara otympliga att bära och svåra att hantera, medan för små knivar kanske inte klarar av de mer krävande uppgifterna. En bra överlevnadskniv bör vara tillräckligt stor för att klara av tuffa uppgifter, men tillräckligt liten för att kunna bäras bekvämt. Många rekommenderar en bladlängd på mellan 10 och 20 centimeter.
 2. Bladmaterial
  De flesta överlevnadsknivar är gjorda av antingen rostfritt stål eller kolstål. Rostfritt stål är mycket hållbart och motstår rost väl, men kan vara svårare att slipa. Kolstål är lättare att slipa och behåller sin skärpa väl, men kan rosta om det inte tas hand om ordentligt.
 3. Bladform
  Det finns många olika bladformer att välja på, men de vanligaste för överlevnadsknivar är drop point och clip point. Drop point-blad har en stark, bred rygg och en försiktigt sluttande kant, vilket gör dem idealiska för tunga uppgifter. Clip point-blad har en mer uttalad punkt, vilket gör dem bra för detaljerat arbete.
 4. Handtagmaterial
  Handtaget på din överlevnadskniv bör vara bekvämt att hålla i och erbjuda ett bra grepp. Populära material inkluderar trä, ben, metall och olika typer av syntetiska material. Varje material har sina egna för- och nackdelar, så välj det som passar bäst för dina behov.
 5. Pris
  Priset på överlevnadsknivar kan variera enormt, från budgetalternativ till högkvalitativa knivar som kan kosta flera tusen kronor. Kom ihåg att du i allmänhet får vad du betalar för. En billig kniv kanske inte håller lika länge eller presterar lika bra som en dyrare modell.

Att välja den rätta överlevnadskniven är en personlig process som beror på dina specifika behov och preferenser. Genom att ta hänsyn till faktorer som storlek, bladmaterial, bladform, handtagsmaterial och pris, kan du hitta en kniv som är perfekt för dig och ditt nästa äventyr.

Bästa överlevandskniven
Bästa överlevnadskniven

Användning av en överlevnadskniv – En mångsidig följeslagare i vildmarken

En överlevnadskniv är en vital del av varje äventyrares utrustning. Den är inte bara ett verktyg, utan också en symbol för självständighet och beredskap. Här kommer några tips och idéer på hur du kan använda en överlevnadskniv.

Tända eld: Med hjälp av överlevnadskniven kan du skapa gnistor för att tända en eld. Detta görs genom att slå knivbladet mot en flinta eller liknande sten.

Bygga skydd: En överlevnadskniv är ovärderlig när det gäller att bygga skydd. Den kan användas för att fälla små träd, skära grenar och till och med forma snören.

Föda: Oavsett om du fiskar, jagar eller samlar vilda växter, kommer en överlevnadskniv att vara ditt primära verktyg för att skaffa och tillaga mat.

Första hjälpen: I nödsituationer kan en överlevnadskniv även användas för första hjälpen, till exempel för att skära bandage eller ta bort en tagg.

Navigering: Tro det eller ej, men en överlevnadskniv kan även användas som en improviserad kompass. Genom att placera kniven på en flytande yta kan den peka mot nord.

Signalering: Knivens blanka blad kan användas för att reflektera solljuset och signalera din position till andra.

Verktyg: Med lite fantasi kan en överlevnadskniv användas för att skapa andra verktyg. Du kan till exempel göra en spjut för jakt eller fiske.

Självförsvar: I extrema situationer kan en överlevnadskniv användas för självförsvar mot vilda djur.

Min slutsats är att en överlevnadskniv är ett oumbärligt verktyg för alla som ger sig ut i vildmarken. Den erbjuder en mängd olika användningsområden och kan vara skillnaden mellan liv och död i en överlevnadssituation. Så, oavsett om du är en erfaren äventyrare eller bara en weekendvandrare, glöm inte att packa din överlevnadskniv!

Frågor och svar

Frågor och svar

Vad är en överlevnadskniv?

En överlevnadskniv är ett mångsidigt verktyg som är designat för att hjälpa dig i olika nödsituationer i vildmarken. De kan användas för att tända eld, bygga skydd, jaga, fiska, första hjälpen och mycket mer.

Vilka egenskaper ska jag leta efter i en bra överlevnadskniv?

En bra överlevnadskniv bör vara robust, hållbar och mångsidig. Den bör ha en stark, skarp blad som kan behålla sin skärpa under långa perioder. Andra viktiga egenskaper inkluderar en bekväm grepp, ett fullt tånge (bladet går hela vägen genom handtaget) för extra styrka och eventuellt en knopp på slutet av handtaget för att kunna slå med.

Hur stor bör en överlevnadskniv vara?

Storleken på en överlevnadskniv beror på vad du planerar att använda den till. Generellt sett bör bladet vara mellan 10 och 15 cm långt. Detta ger en bra balans mellan mångsidighet och hanterbarhet.

Behöver jag en överlevnadskniv med sågtänder?

Sågtänder på en överlevnadskniv kan vara användbara för att såga genom tjockare material, men de kan också göra kniven svårare att slipa och mindre effektiv för finare uppgifter. Om du planerar att använda din kniv för mycket sågning kan det vara värt att överväga, men för de flesta användningsområden är en slät egg föredragen.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.