Avståndsmätare jakt

Avståndsmätare jakt bäst i test 2024

Bästa Avståndsmätare jakt 2024

I jakten på både noggrannhet och effektivitet har tekniken spelat en avgörande roll. En av de mest revolutionerande uppfinningarna för moderna jägare är utan tvekan avståndsmätaren. Denna lilla men kraftfulla enhet har förändrat sättet vi bedriver jakt på, vilket gör det möjligt att snabbt och exakt bestämma avstånd till målet, vilket är avgörande för att uppnå en ren träff. I denna artikel kommer vi att gå igenom de bästa avståndsmätarna för jakt, hur de fungerar, och varför de kan vara den saknade länken för att förbättra din jaktupplevelse. Oavsett om du är en erfaren jägare eller en nybörjare i fältet, kommer vi hjälpa dig att hitta den bästa avståndsmätaren för jakten i år.

Vortex Crossfire HD 1400 Laseravståndsmätare

Pris

  • Cirka pris : 2800kr

Vortex Crossfire HD 1400 Laseravståndsmätare

Vortex Crossfire HD 1400 Laseravståndsmätare är en verklig en mycket bra och prisvärd avståndsmätare för alla jägare där ute. Den kombinerar högpresterande teknik med användarvänlighet, vilket gör den till en utmärkt investering för både nybörjare och erfarna jägare. Först och främst imponerar denna avståndsmätare med sin fantastiska räckvidd på upp till 1300 meter – en siffra som överträffar många konkurrerande modeller på marknaden. Denna räckvidd, i kombination med dess utmärkta noggrannhet på ±1,09/100m meter, gör att du kan mäta avstånd till ditt byte med stor precision, vilket ökar möjligheterna till framgångsrika skott. En av de mest imponerande funktionerna hos Vortex Crossfire HD 1400 är dess högkvalitativa optik. Med fullt flerlagerbelagda linser garanterar denna avståndsmätare en kristallklar bild, vilket gör det lätt att identifiera och följa ditt byte, även på längre avstånd. Dessutom är bildkvaliteten konsekvent, oavsett ljusförhållanden, tack vare de justerbara ljusinställningarna. En annan stor fördel med denna enhet är dess robusta och hållbara konstruktion. Med ett gummierat yttre är Vortex Crossfire HD 1400 stötsäker och erbjuder ett säkert grepp, vilket är viktigt under utmanande jaktförhållanden. Dessutom är den helt vattentät, så du behöver inte oroa dig för att använda den i regn eller fuktiga miljöer. Vad gäller användarvänlighet, är Vortex Crossfire HD 1400 enkel att använda med intuitiva kontroller och en ljus, lättläst display. Dess kompakta storlek och lätta design gör den också bekväm att bära med sig på långa jaktturer.
Det är en prisvärd avståndsmätare som passar bäst för jägaren som inte vill ha för många funktioner.

Vårt betyg

Se pris
Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Pris

  • Cirka pris : 6500kr

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica Rangemaster CRF 2400-R är en av de mest imponerande avståndsmätarna på marknaden idag. Denna enhet från det välrenommerade märket Leica erbjuder enastående prestanda och precision, vilket gör den till ett utmärkt val för alla seriösa jägare. En av de mest framstående egenskaperna hos Leica Rangemaster CRF 2400-R är dess otroliga räckvidd. Med förmågan att mäta avstånd från 10 till 2200 meter (eller upp till 2400 yards), överträffar denna avståndsmätare många av sina konkurrenter. Dessutom är mätningsprecisionen imponerande, med en noggrannhet på +/-1 meter upp till 500 meter, +/-2 meter upp till 1000 meter, och +/-0.5% över 1000 meter. Optiken i Leica Rangemaster CRF 2400-R är också värt att nämna. Med en förstoring på 7x och en objektivdiameter på 24mm, ger denna avståndsmätare en klar och detaljerad bild. Dessutom har linserna en AquaDura® vattenavstötande behandling, vilket inte bara skyddar dem mot vatten, utan också härdar linsens yta. Leica Rangemaster CRF 2400-R skiljer sig också ut när det gäller användarvänlighet. Den har en belyst LED-display med automatisk justering av ljusintensiteten till den omgivande miljön, vilket gör den lätt att läsa i alla ljusförhållanden. Dess SCAN-mode möjliggör avståndsbedömning till rörliga mål, vilket kan vara särskilt användbart vid jakt. Denna avståndsmätare är också robust och hållbar, med en kolfiberkonstruktion som tål tuffa förhållanden. Den är vattentät upp till 1 meter djup, vilket gör den idealisk för användning i våta eller fuktiga miljöer.
Slutligen, trots sina högpresterande funktioner och robusta konstruktion, är Leica Rangemaster CRF 2400-R förvånansvärt lätt och kompakt. Med en vikt på bara 180 gram (inklusive batteri) och dimensioner på 113 x 75 x 34 mm, är den lätt att bära med sig på långa jaktturer.

Vårt betyg

Se pris
Konus Range 600 avståndsmätare

Pris

  • Cirka pris : 1500kr

Konus Range 600 avståndsmätare

Konus Range 600 Avståndsmätare är en utmärkt instegsmodell för jägare och friluftsentusiaster som söker en pålitlig och prisvärd lösning för avståndsmätning. En av de mest framträdande egenskaperna hos Konus Range 600 är dess enkelhet och användarvänlighet. Med dess förmåga att mäta avstånd från 15 till 600 meter, passar den perfekt för kortare till medelstora avstånd. Den har också en praktisk funktion för att växla mellan meter och yards, vilket gör det lätt att anpassa efter personliga preferenser. Förstoringen på 6x är mer än tillräcklig för de flesta jakt- och friluftssituationer. Med denna förstoring kan du få en klar och nära bild av ditt mål utan att behöva vara fysiskt nära det. Konus Range 600 är vattentålig, vilket innebär att den kan tåla lätt regn eller fukt utan att drabbas av skador. Detta är en viktig egenskap om du planerar att använda den i olika väderförhållanden. Dessutom är Konus Range 600 mycket kompakt och lätt, vilket gör den enkel att bära med sig. Den väger endast cirka 200 gram och har en liten storlek på omkring 130 x 80 x 42 mm. Den levereras komplett med en väska som kan fästas i bältet och en putsduk för linserna, vilket är mycket praktiskt.

Vårt betyg

Se pris
Gyttorp 600M WP avståndsmätare

Pris

  • Cirka pris : 2500kr

Gyttorp 600M WP avståndsmätare

Gyttorp 600M WP Avståndsmätare är en pålitlig och användarvänlig enhet som erbjuder allt du behöver för avståndsmätning under jakt eller på skjutbanan, utan onödig funktionalitet. Denna avståndsmätare har blivit mycket uppskattad för sin enkelhet och prisvärdhet. En av egenskaperna hos Gyttorp 600M WP är dess förmåga att mäta avstånd upp till 600 meter, beroende på hur högreflekterande föremålet är. Detta gör den idealisk för korta till medellånga avstånd, vilket är vad de flesta jägare behöver. Gyttorp 600M WP Avståndsmätare är också mycket lätt att använda. Med sin ”One touch”-funktion kan du snabbt få information om avståndet till ditt mål med bara ett knapptryck. Denna avståndsmätare skiljer sig från sin föregångare, 500m-modellen, genom att ha en aning bättre glas som gör det lättare att använda även i lägre ljusförhållanden. Detta är en betydande förbättring, eftersom bra synlighet är avgörande när du jagar tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Gyttorp 600M WP Avståndsmätare är inte bara funktionell, utan också robust och tålig. Den är byggd för att tåla de utmanande förhållanden som ofta upplevs under jakt, vilket gör den till en pålitlig följeslagare i skogen eller på skjutbanan.
Slutligen, när det gäller prisvärdhet, är Gyttorp 600M WP Avståndsmätare svår att slå. Trots sin höga prestanda och robusta konstruktion, kommer den med ett mycket rimligt pris, vilket gör den till ett utmärkt värde för pengarna.

Vårt betyg

Se pris
Delta Optical RF-1200 HD laseravståndsmätare

Pris

  • Cirka pris : 2600kr

Delta Optical RF-1200 HD laseravståndsmätare

Delta Optical RF-1200 HD Laseravståndsmätare är en högkvalitativ enhet som erbjuder imponerande prestanda och funktioner för både jägare och friluftsentusiaster. En av de mest framträdande egenskaperna hos denna avståndsmätare är dess förmåga att mäta avstånd från 4.6 till 1100 meter, vilket gör den mycket mångsidig och användbar för en rad olika aktiviteter. Dess noggrannhet varierar beroende på avståndet, men den är generellt mycket exakt. Delta Optical RF-1200 HD har en förstoring på 6x och en objektivdiameter på 23mm, vilket ger en klar och detaljerad bild. Synfältet är 105 meter vid 1000 meter, vilket är ganska bra för en avståndsmätare i denna prisklass. Denna avståndsmätare har också vinkelmätningsfunktioner, med en lutning från -89° till +89°, vilket kan vara mycket användbart för att bedöma terrängen. Dessutom har den en snabb mäthastighet på max 0,3 sekunder, vilket innebär att du snabbt kan få den information du behöver. Delta Optical RF-1200 HD är robust och tålig, med en vattentäthetsklass på IPX4. Detta betyder att den kan tåla regn och stänk, vilket gör den lämplig för användning i olika väderförhållanden. Den fungerar också i temperaturer från -10°C till 50°C. Denna avståndsmätare är också mycket kompakt och lätt, med dimensioner på 102 x 35 x 70 mm och en vikt på bara 190 gram. Detta, tillsammans med dess robusta konstruktion, gör den lätt att bära med sig under långa jaktturer eller vandringar. Delta Optical RF-1200 HD drivs av ett CR2 3V-batteri, vilket är lätt att hitta och byta ut.

Vårt betyg

Se pris
Vortex Viper HD 3000 Laseravståndsmätare

Pris

  • Cirka pris : 5000kr

Vortex Viper HD 3000 Laseravståndsmätare

Vortex Viper HD 3000 Laseravståndsmätare är en högpresterande enhet som erbjuder enastående funktionalitet och precision för jägare, skyttar och friluftsentusiaster. En av de mest imponerande egenskaperna hos denna avståndsmätare är dess förmåga att mäta avstånd upp till cirka 2473 meter och upp till 1828 meter mot en djurkropp som en hjort. Detta ger den ett brett användningsområde och gör den lämplig för olika typer av jakt och skjutaktiviteter. Vortex Viper HD 3000 har en förstoring på 7x och en objektivdiameter på 25 mm, vilket ger en klar och detaljerad bild. Dess synfält är 105 meter vid 1000 meter, vilket ger en bred överblick över landskapet. Denna avståndsmätare har också flera användbara funktioner. HCD (Horizontal Component Distance) lutningskompensator ger exakta avståndsmätningar även i sluttande terräng. SCAN-funktionen genomför kontinuerliga mätningar på rörliga mål, vilket är särskilt användbart vid jakt. LOS (Line of Sight) visar den exakta standardmätningen. Dessutom kan du växla mellan mätningar i yards och meter, vilket gör den anpassningsbar för olika användare. Vortex Viper HD 3000 är också robust och hållbar. Den har en längd på 107 mm och väger 258 g, vilket gör den tillräckligt kompakt och lätt för att kunna bäras med under långa jaktturer.

Vårt betyg

Se pris
Vortex Fury HD 5000 10x42

Pris

  • Cirka pris : 17000kr

Vortex Fury HD 5000 10×42

Vortex Fury HD 5000 10×42 är en kraftfull enhet som kombinerar två av de viktigaste bitarna av jaktutrustning – en laseravståndsmätare och en kikare. Detta gör den till en mycket effektiv, vinkelkompenserad laseravståndsmätande kikare som är avsedd för jägare, bågskyttar och skyttar. En av de mest imponerande egenskaperna hos denna enhet är dess förmåga att mäta avstånd upp till 5000 meter. Detta ger den ett brett användningsområde och gör den lämplig för olika typer av jakt och skjutaktiviteter. Vortex Fury HD 5000 har en förstoring på 10x och en objektivdiameter på 42 mm, vilket ger en klar och detaljerad bild. Dess synfält är 105 meter vid 1000 meter, vilket ger en bred överblick över landskapet. Denna enhet har också flera användbara funktioner. Den har en SCAN-funktion som automatiskt uppdaterar avståndet när du panorera, vilket är särskilt användbart när du följer ett rörligt mål. Den kan också visa mätningar i både meter och yards, vilket gör den anpassningsbar för olika användare. Vortex Fury HD 5000 är robust och hållbar. Den är imtät och vattentät, vilket gör den lämplig för användning i olika väderförhållanden. Den har också en gummiskyddad kropp för ett bra grepp och som yttre skydd. Denna enhet är också lätt att använda och bekväm att hålla. Den har ett takprisma, vilket ger bra hållbarhet och en kompakt design. Den är kompatibel med tripod adapter eller adapter för montering på bilfönster, vilket ger extra flexibilitet.

Vårt betyg

Se pris
Avståndsmätare jakt

Köpguide Avståndsmätare för jakt

När det gäller att välja en avståndsmätare för jakt, finns det flera faktorer att ta hänsyn till. I denna guide kommer vi att bryta ner dessa faktorer och ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val.

För det första är det viktigt att förstå vad en avståndsmätare gör. En avståndsmätare är en enhet som mäter avståndet mellan dig och ett specifikt mål. Detta görs vanligtvis med hjälp av en laserstråle, som skickas ut från enheten och studsar tillbaka när den träffar målet. Tiden det tar för strålen att återvända används sedan för att beräkna avståndet. För jägare kan detta verktyg vara oerhört värdefullt, eftersom det gör det möjligt att exakt bedöma avståndet till ett byte, vilket i sin tur kan bidra till mer noggranna skott.

När du väljer en avståndsmätare för jakt, bör du först och främst titta på enhetens räckvidd. Räckvidden anger hur långt en avståndsmätare kan mäta på ett tillförlitligt sätt. För de flesta jägare bör en avståndsmätare med en räckvidd på minst 1000 meter vara tillräcklig. Men om du planerar att jaga på mycket stora avstånd, kanske du vill överväga en enhet med en ännu större räckvidd.

En annan viktig faktor att överväga är enhetens noggrannhet. De flesta avståndsmätare för jakt är mycket noggranna, men det kan vara bra att dubbelkolla enhetens specifikationer för att se hur stor marginalen för fel är. Generellt sett bör du leta efter en avståndsmätare som har en noggrannhet på ±1 meter eller bättre.

Utöver räckvidd och noggrannhet bör du också titta på enhetens funktioner. Vissa avståndsmätare erbjuder till exempel inbyggda ballistiska kalkylatorer, vilket kan vara mycket användbart för att bedöma skottvinklar och vindkompensation. Andra funktioner att leta efter kan inkludera målidentifieringslägen, som kan hjälpa dig att skilja ditt byte från bakgrunden, samt olika visningslägen, som kan göra det lättare att läsa avstånd i olika ljusförhållanden.

När du har tagit hänsyn till alla dessa faktorer, är det också viktigt att tänka på priset. Avståndsmätare för jakt varierar mycket i pris, från några hundralappar till flera tusen. Priset återspeglar ofta enhetens räckvidd, precision och extra funktioner, men det är inte alltid fallet. Ibland betalar du för märket. Därför är det viktigt att jämföra olika modeller och läsa recensioner innan du gör ett köp.

Ett sista tips är att överväga om du vill ha en avståndsmätare som är integrerad med andra enheter. Vissa avståndsmätare kan synkroniseras med din smartphone, smartklocka eller GPS-enhet, vilket kan göra det lättare att hålla reda på dina mätningar och planera dina skott. Om teknologi är viktigt för dig kan detta vara en funktion att leta efter.

Bästa avståndsmätare för jakt
Bästa avståndsmätare för jakt

Så använder du en laseravståndsmätare

Att använda en laseravståndsmätare för jakt kan avsevärt förbättra din förmåga att bedöma avstånd och hjälpa dig att göra mer exakta skott. Här är några steg på hur du använder en avståndsmätare för jakt:

Identifiera ditt mål: Innan du kan börja mäta avståndet behöver du identifiera ditt mål. Detta kan vara ett djur, en markör eller något annat i landskapet.

Rikta in avståndsmätaren: Rikta in avståndsmätaren mot ditt mål. Många avståndsmätare har en inbyggd sikte eller en digital skärm som hjälper dig att rikta in enheten korrekt.

Tryck på mätknappen: När du har riktat in avståndsmätaren mot ditt mål, trycker du på mätknappen. Enheten skickar då ut en laserstråle mot målet.

Läs av mätresultatet: Laserstrålen studsar tillbaka från målet till avståndsmätaren, och enheten beräknar hur lång tid det tog för strålen att återvända. Detta omvandlas sedan till ett avstånd som visas på enhetens skärm.

Anpassa ditt skott: Nu när du känner till det exakta avståndet till ditt mål kan du anpassa ditt skott därefter. Om du till exempel använder ett gevär kan du justera ditt sikte för att kompensera för kulan droppe över det givna avståndet.

Det är viktigt att notera att det kan vara till hjälp att öva med din avståndsmätare innan du går på jakt. Detta hjälper dig att bli bekant med hur enheten fungerar och hur du snabbt och effektivt kan mäta avstånd under olika förhållanden.

Frågor och svar

Frågor och svar

Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar genom att skicka ut en laserstråle som studsar tillbaka när den träffar ett objekt. Tiden det tar för strålen att återvända används för att beräkna avståndet till objektet.

Hur viktig är räckvidden på en avståndsmätare för jakt?

Räckvidden är mycket viktig eftersom den bestämmer hur långt bort du kan mäta avståndet till ett mål. För de flesta jägare bör en avståndsmätare med en räckvidd på minst 1000 meter vara tillräcklig.

Är storleken och vikten på en avståndsmätare viktig?

Ja, storleken och vikten på en avståndsmätare kan vara viktiga, särskilt om du planerar att bära enheten på långa jaktturer. Du vill ha något som är lätt och kompakt, men kom ihåg att mindre enheter ibland kan ha färre funktioner eller en mindre räckvidd.

Vilken noggrannhet ska jag leta efter i en avståndsmätare?

De flesta avståndsmätare för jakt är mycket noggranna, men du bör leta efter en enhet som har en noggrannhet på ±1 meter eller bättre.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.