Liggunderlag

Liggunderlag bäst i test 2023

Bästa Liggunderlag 2023

Ett liggunderlag är en viktig del av friluftsutrustningen för alla som gillar att campa, vandra eller tillbringa natten utomhus. Det spelar en avgörande roll för att skapa komfort och värme under sömnen, oavsett om du sover i ett tält, under bar himmel eller i en bivack. Liggunderlag finns i olika former och storlekar, från uppblåsbara luftmadrasser till självuppblåsande modeller och traditionella skumunderlag. Varje typ har sina fördelar och nackdelar och är lämplig för olika typer av aktiviteter och väderförhållanden. Förutom att erbjuda komfort fungerar liggunderlag också som en isolerande barriär mellan dig och marken, vilket hjälper till att behålla kroppsvärmen och skydda mot kyla och fukt. Vissa liggunderlag är även utrustade med extra funktioner, som inbyggda kuddar eller specialdesignade ytor för att förhindra att sovsäcken glider.
Att välja rätt liggunderlag kan göra en stor skillnad för din utomhusupplevelse. Därför är det viktigt att noggrant överväga dina behov och förväntningar innan du gör ditt val. Här hittar ni de bästa liggunderlagen för i år.

Therm-A-Rest Z Lite SOL REG
Cirka Pris 700 kr

Liggunderlag R-värde 2

Therm-A-Rest Z Lite SOL REG

Therm-A-Rest, ett varumärke som har gjort sig känt genom att leverera pålitliga och innovativa friluftslivsprodukter, imponerar återigen med sin Z Lite SOL REG. Detta liggunderlag är en beundransvärd blandning av komfort, hållbarhet och funktionalitet. När jag först provade Z Lite SOL REG, kände jag genast skillnaden det gjorde i min sovkomfort. Skumdesignen, komplett med dess unika toppar och dalar, ger utmärkt stöd till kroppen och hjälper till att fördela vikten jämnt. Detta förbättrade markant min sömnkvalitet under campingturen.
Z Lite SOL REG är tillverkat av ett robust och lätt cellplastmaterial. Det som verkligen sticker ut är Therm-A-Rests ThermaCapture-teknologi, en reflekterande folie som är integrerad i liggunderlaget. Denna teknologi ökar värmeisoleringen genom att reflektera kroppsvärmen, vilket gör att du håller dig varm även på kyliga nätter. När det gäller prestanda, levererar Z Lite SOL REG över förväntan. Med ett R-värde på 2,0 är den idealisk för användning under de varmare månaderna. Dessutom väger den endast 410 gram, vilket gör den till en av de lättaste liggunderlagen på marknaden idag. En stor fördel med Z Lite SOL REG jämfört med andra liggunderlag är dess punkteringssäkerhet. Eftersom det inte finns någon luft inuti, finns det ingen risk för punktering. Dessutom kan den fungera som extra isolering och punkteringsskydd under en uppblåsbar madrass.
Kundrecensionerna för Z Lite SOL REG är överväldigande positiva. Användare älskar dess lätta vikt, komfort och hållbarhet. Med tanke på alla dessa faktorer, skulle jag ge Z Lite SOL REG en stark 4,5 av 5,0 i betyg.

Vårt betyg

Se pris
Exped Versa 5R
Cirka Pris 2200 kr

Liggunderlag R-värde 5 (5,2)

Exped Versa 5R

Exped är en ledande tillverkare av utomhusutrustning, känd för sina robusta och hållbara produkter. Att använda Exped Versa 5R var en riktigt positiv upplevelse. Den tjocka luftkammaren på 9 cm ger utmärkt stöd och komfort, vilket gör det till en glädje att sova på under kalla nätter. Liggunderlaget är tillverkat av återvunnet 75 D Ripstop-material, vilket gör det slitstarkt och hållbart. Dessutom har det Texpedloft-isolering svetsad på luftkammrarnas över- och undersida, vilket effektivt skyddar mot markkylan. Exped Versa 5R är ett imponerande liggunderlag som erbjuder utmärkt isolering och komfort. Det är lätt att blåsa upp tack vare den integrerade pumpen, vilket sparar tid och energi. En av de största fördelarna med Versa 5R är dess mångsidighet. Det fungerar bra i flera olika scenarier, från camping och backpacking till äventyrsresor. Dessutom är alla Exped-mattor klimatneutrala, vilket ger en extra fördel för miljömedvetna friluftsentusiaster. Medd tanke på dess högkvalitativa material och utmärkta funktioner, skulle jag personligen ge den en stark 4,6 av 5,0.

Vårt betyg

Se pris
Therm-A-Rest RidgeRest Classic REG
Cirka Pris 400 kr

Liggunderlag R-värde 3 (2,6)

Therm-A-Rest RidgeRest Classic REG

Att ligga längre stunder på Therm-A-Rest RidgeRest Classic REG var en behaglig upplevelse. Konstruktionen med dalar och toppar i skummet skapar många små isolerade celler, vilket ger utmärkt stöd och komfort. RidgeRest Classic REG är tillverkat av en speciell typ av cellplast, formad till ”luftbubblor”. Detta gör att liggunderlaget är mycket tåligt och inte riskerar att punkteras. Med ett R-värde på 2,6 erbjuder RidgeRest Classic REG bra isolering för tresäsongsbruk. Dessutom väger det endast 400 gram, vilket är imponerande lätt för ett liggunderlag med denna prestanda. En av de stora fördelarna med RidgeRest Classic REG är dess mångsidighet. Det kan användas som ett underlag under en uppblåsbar madrass för extra isolering och punkteringsskydd, eller rullas ut som ett sittunderlag för hela familjen. Ett mycket billigt liggunderlag som vi ger betyget 4,4 av 5,0.

Vårt betyg

Se pris
Therm-A-Rest NeoAir Xtherm LARGE Vapor
Cirka Pris 1700 kr

Liggunderlag R-värde 6 (6.9)

Therm-A-Rest NeoAir Xtherm LARGE Vapor

Att sova på Therm-A-Rest NeoAir Xtherm LARGE Vapor var en oerhört bekväm upplevelse. Madrassen är tjock och ger utmärkt stöd, vilket bidrar till en god natts sömn i även de mest extrema förhållanden. NeoAir Xtherm är tillverkad av 30D rip HT Nylon, vilket gör den både hållbar och lätt. Dessutom använder den Therm-a-Rests ThermaCapture-teknologi, en reflekterande folie som effektivt isolerar mot markkylan. Med ett R-värde på 6,9 och en vikt på endast 580 gram, presterar Therm-A-Rest NeoAir Xtherm LARGE Vapor imponerande väl när det gäller både isolering och portabilitet. Den nya WingLock-ventilen gör uppblåsningen snabb och enkel. Jämfört med konkurrerande produkter erbjuder NeoAir Xtherm LARGE Vapor överlägsen isolering och komfort vid en förvånansvärt låg vikt. Dessutom är den mycket kompakt när den är ihoprullad, vilket gör den till ett utmärkt val för backpacking eller vinterexpeditioner. Baserat på dess högkvalitativa material och imponerande prestanda, skulle jag personligen ge den en stark 4,7 av 5,0.

Vårt betyg

Se pris
Exped Dura 5R M Madrass
Cirka Pris 1200 kr

Liggunderlag R-värde 4 (4.8)

Exped Dura 5R M Madrass

Att sova på Exped Dura 5R M Madrass i naturen var en mycket bekväm upplevelse. Madrassen ger utmärkt stöd och komfort, vilket resulterade i en god natts sömn oavsett terräng eller temperatur. Dura 5R M Madrass är tillverkad av robust och hållbart 75D polyester, vilket gör den mycket tålig mot slitage och punkteringar. Dessutom har den en TPU-film laminering för att förbättra vattentätheten och lufttätheten. Exped Dura 5R M Madrass presterar imponerande väl när det gäller komfort och isolering. Med ett R-värde på 4,8 är det ett utmärkt val för fyrasäsongsbruk. Jämfört med konkurrerande produkter erbjuder Dura 5R M Madrass överlägsen hållbarhet och isolering. Dessutom är den lätt att blåsa upp tack vare den integrerade pumpen, vilket sparar tid och energi vid uppställning av läger. Jaktreview.se ger betyget 4,6 av 5,0.

Vårt betyg

Se pris
Exped Ultra 7R LW Madrass
Cirka Pris 3700 kr

Liggunderlag R-värde 7 (7.1)

Exped Ultra 7R LW Madrass

Att sova på Exped Ultra 7R LW Madrass var en mycket bekväm upplevelse. Den 9 cm tjocka luftkudden ger utmärkt stöd och komfort, vilket säkerställer en god natts sömn även i extrema förhållanden. Ultra 7R LW Madrass är tillverkad av återvunnet 20 D ripstop-tyg, vilket gör den både lätt och robust. Dessutom är det fyllt med 700 cuin dunisolering, vilket ger utmärkt värmeisolerande egenskaper. Med ett R-värde på 7,1 är Exped Ultra 7R LW Madrass perfekt för användning i alla väderförhållanden, inklusive extrem kyla. Trots dess höga isoleringskapacitet är madrassen också överraskande lätt och kompakt, vilket gör den idealisk för långdistansvandring och alpinism. Jämfört med konkurrerande produkter erbjuder Ultra 7R LW Madrass överlägsen värmeisolering vid en mycket lägre vikt. Dessutom är alla Exped-mattor certifierade som koldioxidneutrala av myclimate, vilket ger en extra fördel för miljömedvetna äventyrare. Ett av de bästa liggunderlagen om inte det bästa, men med tanke på priset så ger vi en stark 4,7 av 5,0.

Vårt betyg

Se pris

Så har vi testat Liggunderlagen

Vi har främst tittat och jämfört dessa punkter

  • R-värde
  • Vikt
  • Komfort
  • Pris

För att jämföra och testa liggunderlagen genomförde vi en serie av tester som omfattar flera viktiga aspekter:
Vi provade varje liggunderlag genom att sova på det under flera nätter i olika miljöer, från inomhus till utomhus i olika väderförhållanden. För att testa isoleringsförmågan använde vi varje underlag i kalla förhållanden och noterade hur väl det behöll kroppsvärmen. Vi utsatte liggunderlagen för olika typer av slitage, inklusive att använda dem på grova ytor och packa upp och packa ner dem upprepade gånger. Vi jämförde vad varje liggunderlag vägde, då det är fördelaktigt med lägre vikt under vandring. Vi även tittade på hur lätt varje liggunderlag var att blåsa upp och tömma, samt om det behövde en pump eller kunde blåsas upp manuellt. Efter att ha genomfört dessa tester samlade vi våra observationer och jämförde resultatet för varje liggunderlag för att kunna ge en detaljerad och rättvis bedömning.

Test av liggunderlag

Jämförelse av Liggunderlag

Här kan ni enkelt jämföra alla produkter som vi har valt att titta närmare på. Man bör alltid jämföra och läsa recensioner innan man gör ett köp. Speciellt om det är lite dyrare produkter.

ProduktCirka prisBetygViktR-VärdeTill butik
Therm-A-Rest Z Lite SOL REG700 kr4,5/5410g2,0Se pris
Exped Versa 5R2200 kr4,6/5840g5,2Se pris
Therm-A-Rest RidgeRest Classic REG400 kr4,4/5400g2,6Se pris
Therm-A-Rest NeoAir Xtherm LARGE Vapor1700 kr4,7/5580g6,9Se pris
Exped Dura 5R M Madrass1200 kr4,6/5855g4,8Se pris
Exped Ultra 7R LW Madrass3700 kr4,7/5650g7,1Se pris
Liggunderlag

Köpguide Liggunderlag

Att välja rätt liggunderlag kan göra stor skillnad i komfort och sömnkvalitet under dina utomhusäventyr. Det finns många faktorer att tänka på när du köper ett liggunderlag, från typ av underlag till isoleringsvärde, storlek, vikt, material, komfort och pris. Här är en mer detaljerad genomgång av dessa aspekter.

Typ av liggunderlag
Det finns tre huvudtyper av liggunderlag: självuppblåsande, uppblåsbara och skumunderlag. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, och valet beror på dina personliga preferenser och behov.

Självuppblåsande underlag kombinerar bekvämligheten hos ett uppblåsbart underlag med den robusta hållbarheten hos ett skumunderlag. De är utformade för att automatiskt dra in luft och uppblåsas när ventilen öppnas, vilket gör dem mycket praktiska. De erbjuder också en bra balans mellan komfort och värmeisolering. Dock, de kan vara tyngre och större att packa än andra typer.

Uppblåsbara underlag, även kända som luftmadrasser, erbjuder den högsta nivån av komfort. De är vanligtvis mycket lättare och mindre att packa än självuppblåsande underlag, vilket gör dem till ett utmärkt val för långa vandringar och backpacking. Men de är också mest utsatta för punkteringar och kräver en pump eller manuell inflation.

Skumunderlag är det mest grundläggande och traditionella alternativet. De är extremt hållbara, billiga och behöver inte blåsas upp, vilket eliminerar risken för punkteringar. De fungerar också bra som isolering, men de erbjuder inte samma nivå av komfort som de andra två typerna och kan vara klumpiga att transportera.

Värmeisolering (R-värde)
När du campar utomhus, särskilt i kalla förhållanden, är det viktigt att isolera dig från marken för att behålla din kroppsvärme. Detta mäts med ett R-värde. Ju högre R-värde, desto mer isolerat är underlaget. Om du planerar att campa i kalla förhållanden, bör du välja ett underlag med högt R-värde.

Storlek och vikt
Storleken på ditt liggunderlag spelar en stor roll för din komfort. Det bör vara tillräckligt långt och brett för att passa hela din kropp och ge dig utrymme att röra på dig under sömnen. Vikten och packstorleken är också viktiga faktorer att överväga, särskilt om du planerar att vandra eller cykla med din utrustning. Ett lätt och kompakt underlag kan göra din resa mycket mer bekväm.

Material och hållbarhet
Det material som ditt liggunderlag är gjort av kan påverka dess prestanda och livslängd. Titta efter tåliga, slitstarka material som kan stå emot det slitage som ditt underlag oundvikligen kommer att utsättas för. Vissa underlag har också en vattenavvisande yta, vilket kan vara en fördel i regniga eller fuktiga förhållanden. Dessutom bör du överväga hur lätt det är att laga underlaget om det skulle bli en punktering – vissa underlag kommer med reparationssatser.

Komfort
Komfortnivån varierar mellan olika typer och modeller av liggunderlag. Några föredrar fastheten hos ett skumunderlag, medan andra föredrar den mjuka känslan av ett uppblåsbart underlag. Om möjligt, prova flera olika typer innan du bestämmer dig för att hitta det som passar dig bäst.

Pris
Priset på liggunderlag kan variera mycket beroende på typ, märke, storlek och andra funktioner. Bestäm din budget innan du börjar shoppa och tänk på vilka funktioner och egenskaper som är viktigast för dig. Kom ihåg att ett billigare liggunderlag kanske inte håller lika länge eller ger samma nivå av komfort och isolering som ett dyrare alternativ.

Du hittar mer information hos

Att välja rätt liggunderlag är en investering i din komfort och välbefinnande under dina utomhusäventyr. Med rätt val, kan du se fram emot många nätter av god sömn under stjärnorna.

R-Värde Allt du behöver veta

När det gäller camping och friluftsliv är valet av rätt liggunderlag avgörande för din komfort och välbefinnande. Ett av de mest kritiska måtten att beakta när du väljer ett liggunderlag är dess R-värde, som är en indikator på dess isoleringsförmåga. Men vad betyder detta värde egentligen, och hur påverkar det din upplevelse i naturen?

Förståelse av R-Värde
R-värdet är en kvantitativ mätning som används för att bedöma ett materials förmåga att motstå värmeöverföring. I sammanhanget av liggunderlag ger detta värde en indikation på hur bra underlaget kan isolera din kropp från markkylan.

När du sover utomhus fungerar din kropp som en värmekälla. Utan adekvat isolering skulle denna värme snabbt ledas bort till den kallare marken, vilket gör att du känner dig kall och obekväm. Ett liggunderlag med högt R-värde minskar denna värmeöverföring och hjälper dig att hålla dig varm genom natten.

Att tolka R-Värden
R-värden för liggunderlag sträcker sig vanligtvis från 1,0 (minst isolerande) till 8,0 (mest isolerande). Att förstå vad dessa siffror betyder kan hjälpa dig att välja rätt liggunderlag för dina behov.

Liggunderlag med ett R-värde på 1,0-2,0 erbjuder minimal isolering och är mest lämpliga för varmt väder eller inomhusbruk. De är ofta tunna och lätta, vilket gör dem perfekta för sommarvandringar eller när du behöver minska packvikten.

Liggunderlag med ett R-värde på 2,0-4,0 ger moderat isolering och är bra för tre säsongers användning (vår, sommar, höst). De är ett utmärkt val för de flesta campingresor, såvida det inte är extremt kallt.

Liggunderlag med ett R-värde på 4,0 eller högre erbjuder högsta graden av isolering och är idealiska för vintercamping eller camping i mycket kalla förhållanden. Dessa liggunderlag är oftast tjockare och tyngre, men den extra vikten kompenseras av den ökade komforten och värmen de tillhandahåller.

Observera att dessa siffror är ungefärliga och att individuella komfortnivåer kan variera. Om du tenderar att frysa när du sover eller planerar att campa i kyliga förhållanden kanske du vill välja ett liggunderlag med ett högre R-värde än vad vädret strikt nödvändigtvis kräver.

Att förstå R-värdet och dess betydelse är avgörande när du väljer ett liggunderlag för din nästa campingresa. Genom att ta hänsyn till detta värde kan du garantera att du har rätt utrustning för att hålla dig varm och bekväm, oavsett var ditt äventyr tar dig. Kom ihåg, det bästa liggunderlaget är det som passar dina individuella behov och gör att du kan njuta av din tid i naturen till fullo.

Vad är R-värde

Redaktionen

Jaktreview.se

Frågor och svar

Frågor och svar

Vad är ett liggunderlag?

Ett liggunderlag är en typ av utrustning som används för att ge komfort och värmeisolering när du sover utomhus, till exempel när du campar eller vandrar. Det fungerar som en barriär mellan dig och marken, vilket hjälper till att behålla din kroppsvärme och skydda mot ojämnheter och fukt på marken.

Vilka typer av liggunderlag finns det?

Det finns tre huvudtyper av liggunderlag: självuppblåsande, uppblåsbara och skumunderlag. Självuppblåsande underlag är bekväma och erbjuder god isolering, men kan vara tyngre och större att packa än andra typer. Uppblåsbara underlag är oftast de mest bekväma och de kan vara mycket lätta och packas ner litet, men de är också mest utsatta för punkteringar. Skumunderlag är de mest hållbara och billiga, och de fungerar bra som isolering, men de erbjuder inte samma nivå av komfort som de andra två typerna och kan vara klumpiga att transportera.

Hur väljer jag rätt storlek på liggunderlag?

Storleken på ditt liggunderlag bör vara tillräckligt långt och brett för att passa hela din kropp och ge dig utrymme att röra på dig under sömnen. Om du är en större person eller rör mycket på dig under sömnen kanske du vill överväga ett bredare och längre underlag.

Hur tar jag hand om mitt liggunderlag?

För att förlänga livslängden på ditt liggunderlag, undvik att blåsa upp det för mycket, eftersom detta kan sträcka materialen och orsaka skador. Undvik också att använda det på skarpa eller grova ytor som kan orsaka punkteringar. Efter användning, rengör underlaget med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel och låt det torka helt innan du packar ihop det. Förvara underlaget rullat eller platt, inte vikt, på en sval, torr plats.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.