kikarsikte 22lr

kikarsikte 22lr bäst i test 2024

Bästa kikarsikte 22lr 2024

Kikarsikte till 22lr gevär är en viktig del i varje jägares och skyttens utrustning. Denna typ av sikte är speciellt utformad för att användas med .22-kalibriga gevär, som är kända för sin precision och pålitlighet. Med ett stort utbud av modeller att välja mellan, erbjuder 22lr-kikarsiktet en rad olika funktioner som kan anpassas efter varje individuell jägares behov. Från justerbara zoomnivåer till olika typer av retiklar, kan dessa kikarsikten hjälpa till att förbättra din skjutprecision och ge en överlägsen jaktupplevelse.

Meopta Optikas 3-15X44 Z-Plex
Cirka Pris 5500 kr

Meopta Optikas 3-15X44 Z-Plex

Meopta Optika 3 är en del av Meoptas nya 1-tumsserie och det är ett utmärkt val för rimfire-gevär (t.ex. 22LR, 22WMR, 17HMR). Det kan dock monteras på vilket kulgevär som helst, vilket gör det till ett mångsidigt alternativ för olika skyttar. En av de mest framträdande egenskaperna hos detta kikarsikte är dess parallaxjustering från 10 yards. Denna funktion är särskilt användbar när man skjuter på varierande avstånd, eftersom den hjälper till att minimera eventuella synfel. Kikarsiktet har en 3-15x förstoring, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för både nära och långa avstånd. Med ett 44 mm objektiv släpps mycket ljus in, vilket resulterar i en ljus och klar bild. Objektivet är inneslutet i en robust 25,4 mm tub. Trots sin robusthet är röret otroligt lätt, vilket bidrar till att hålla gevärets totalvikt nere. Med ett generöst ögonavstånd på 92 mm kan du vara säker på att du får en bekväm upplevelse, även under långa skjutsessioner. Synfältet varierar mellan 12,4 och 2,6 meter på 100 meter, vilket ger dig en bred överblick över ditt målområde.
En annan intressant funktion är att kikarsiktet har en andra fokalplansposition, vilket gör det möjligt att ändra förstoringen utan att påverka siktkorsets storlek. Meopta Optika5 3-15X44 Z-Plex sticker ut med sin imponerande ljustransmission på 91%. Detta betyder att du får en otroligt klar och ljus bild, även under dåliga ljusförhållanden. Varje klick på justeringsratten motsvarar en förändring på 0,7 cm vid 100 meter, vilket ger dig finjusteringsmöjligheter för att säkerställa högsta möjliga precision.
Trots alla dessa fantastiska funktioner är kikarsiktet förvånansvärt kompakt, med en total längd på 345 mm. Dessutom väger det bara 615 gram, vilket gör det till ett av de lättare alternativen på marknaden.
Sammanfattningsvis är Meopta Optika5 3-15X44 Z-Plex ett utmärkt kikarsikte som erbjuder en rad imponerande funktioner. Ett kikarsikte som vi tror du kommer att uppskatta både dess prestanda och användarvänlighet.

Vårt betyg

Se pris
Athlon Talos 4-16x40 SF SFP Mil-Dot Kikarsikte
Cirka Pris 3200 kr

Athlon Talos 4-16×40 SF SFP Mil-Dot Kikarsikte

Athlon Talos 4-16x40SF är ett kikarsikte som erbjuder en utmärkt blandning av prestanda och prisvärdhet. Med sin högkvalitativa optik, icke-medförstorande Mil/Mil riktmedel och parallaxjustering från 13,7m till oändlighet, visade det sig vara en otroligt pålitlig följeslagare i både jakt och sportskytte. Först och främst är förstoringen på 4-16x mycket flexibel, vilket gör detta sikte lämpligt för en mängd olika skjutsituationer, allt från rimfire kalibrar som 22lr till jaktstudsare. En av de mest framträdande egenskaperna hos Athlon Talos är dess SFP (Second Focal Plane) design. Detta innebär att riktmedlet inte förstoras när du zoomar in, vilket hjälper till att hålla ditt mål klart och tydligt synligt, oavsett förstoring. Siktet har också ett glasetsat riktmedel, vilket ger en extremt skarp och tydlig bild. Dessutom är det utrustat med en ”Cat tale” – en funktion som förbättrar greppet på förstoringsringen och gör det enklare att justera förstoringen även i tuffa väderförhållanden. Athlon Talos 4-16x40SF har full multicoating, vilket ökar ljustransmissionen och ger en ljusare och mer detaljerad bild. Detta är en betydande fördel, särskilt under svaga ljusförhållanden. Siktet är byggt med en robust aluminium entubs konstruktion, vilket gör det både hållbart och lätt. Dessutom är det vattentätt och fukttätt, vilket innebär att det kan hantera de mest utmanande väderförhållanden. Tack vare att det är nitrogengasfyllt, står siktet emot både fukt och väta samt temperaturförändringar. Detta säkerställer att linsen förblir klar och fri från imma, oavsett omständigheterna.
Med en objektivdiameter på 40mm och en tubdiameter på 1″ (25,4mm) erbjuder Athlon Talos en balans mellan storlek och prestanda. Det har ett ögonavstånd på 96-85mm, vilket ger dig en bekväm användarupplevelse även under långa perioder av användning. Varje klick på justeringsratten motsvarar en förändring på 0,1 MIL, vilket ger dig finjusteringsmöjligheter för att säkerställa högsta möjliga precision. Dessutom erbjuder siktet maximal höjd- och vindjustering på 20 MIL. Trots alla dessa högpresterande funktioner behåller Athlon Talos en kompakt formfaktor, med en total längd på 328mm och en vikt på endast 541g.
Sammanfattningsvis är Athlon Talos 4-16x40SF ett imponerande kikarsikte som levererar på alla fronter.

Vårt betyg

Se pris
Bushnell AR Optics 1-4x 24, FFP Illum. BTR-1
Cirka Pris 5400 kr

Bushnell AR Optics 1-4x 24, FFP Illum. BTR-1

Bushnell AR Optics 1-4×24 är ett kikarsikte som verkligen imponerar med sin prestanda och prisvärdhet. Detta sikte är särskilt utformat för dynamiskt skytte och erbjuder en mängd egenskaper som gör det till ett utmärkt val för alla som söker precision och tillförlitlighet utan att behöva tömma plånboken. Det första som slår mig med Bushnell AR Optics är dess effektiva lågförstoringsmodell. Med en förstoring på 1-4x är detta sikte perfekt för nära till medeldistansskyttar. Dessutom har det ett unikt riktmedel designat för dynamiskt skytte, med en upplyst ring och en liten punkt i mitten. En annan intressant egenskap är att BTR-1 riktmedlet ligger i det första fokusplanet, vilket innebär att skalan förblir densamma oavsett förstoring. Detta gör det lättare att uppskatta avstånd och justera dina skott i realtid. Bushnell AR Optics har utformats specifikt för AR-plattformen (som M4/AR15), vilket ger den en taktisk känsla. Den mattsvarta finishen och de höga justeringstornen ger siktet ett robust och professionellt utseende. En annan stor fördel med detta sikte är dess Trow Down PCL Lever. Denna funktion gör att du blixtsnabbt kan byta förstoring, vilket är särskilt användbart i snabbt skiftande skyttesituationer. Siktet har också ett medförstorande riktmedel, vilket innebär att riktmedlet förstoras tillsammans med bilden när du zoomar in. Detta kan hjälpa till att förbättra din noggrannhet vid längre avstånd. Dessutom har Bushnell AR Optics en justering på 0,1 Mil per klick, vilket ger dig finjusteringsmöjligheter för att säkerställa högsta möjliga precision.

Vårt betyg

Se pris
Vortex Crossfire II 2-7x32 Rimfire
Cirka Pris 1900 kr

Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire

Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire är ett kikarsikte som verkligen lever upp till Vortex rykte för att producera högkvalitativa optiska instrument. Detta sikte kombinerar en robust konstruktion med utmärkt optisk prestanda, vilket gör det till ett utmärkt val för rimfire skyttar. Den mest framträdande egenskapen hos detta kikarsikte är dess flexibla 2-7x förstoring. Denna breda förstoringsintervall gör det möjligt för skyttar att snabbt växla mellan nära och långdistansskott, vilket gör det till ett idealiskt verktyg för en mängd olika skyttesituationer. Kikarsiktet har en objektivdiameter på 32mm, vilket ger en ljus och klar bild även under svagt ljus. Tubstorleken är 1″, vilket bidrar till siktets robusthet och hållbarhet. En av de mest unika egenskaperna hos Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire är dess parallaxjustering från 45,7 meter. Detta gör det möjligt att justera siktet för att minimera eventuella synfel, vilket hjälper till att förbättra din precision och noggrannhet. Siktet har också ett generöst ögonavstånd på 99mm, vilket säkerställer bekväm användning även under längre skjutsessioner. Dessutom har det ett synfält på 14-4.2 meter per 100 meter, vilket ger en bred överblick över ditt målområde. Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire har lågprofiliga targetrattar med lock, vilket gör det enkelt att justera siktet även i svåra förhållanden. Varje klick motsvarar en förändring på ¼ MOA, vilket ger dig finjusteringsmöjligheter för att säkerställa högsta möjliga precision. Trots alla dessa imponerande funktioner är Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire förvånansvärt lätt, med en vikt på bara 405 gram. Dess totala längd är 287mm, vilket gör den till en kompakt och lättanvänd lösning för alla typer av skytteaktiviteter.
Sammanfattningsvis är Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire ett utmärkt kikarsikte som erbjuder en fantastisk kombination av prestanda, hållbarhet och prisvärdhet. Oavsett om du är en erfaren skytt eller en nybörjare, kommer du att uppskatta dess användarvänlighet och högkvalitativa optiska prestanda.

Vårt betyg

Se pris
Athlon Argos HMR 2-12x42 Belyst BDC600A
Cirka Pris 5600 kr

Athlon Argos HMR 2-12×42 Belyst BDC600A

Athlon Argos HMR 2-12×42 är ett kikarsikte som har mycket att erbjuda för både erfarna skyttar och nybörjare. Med sin robusta konstruktion, högkvalitativa optik och ett antal praktiska funktioner, erbjuder den en utmärkt blandning av prestanda och prisvärdhet.

En framträdande egenskap hos Athlon Argos HMR är dess fullt flerlagerbehandlade linser. Denna behandling ökar ljustransmissionen och ger en ljusare bild, vilket gör det lättare att se ditt mål under alla ljusförhållanden. Siktet har ett riktmedel som är etsat i glaset, vilket bidrar till att öka dess hållbarhet och shockresistens. Dessutom ligger riktmedlet i det andra bildplanet, vilket innebär att det inte förstoras när du zoomar in. Detta kan hjälpa till att hålla ditt mål klart och tydligt synligt, oavsett förstoring. Athlon Argos HMR är tillverkad av flygplansaluminium, vilket ger den exceptionell styrka och hållbarhet. Dessutom är den shocksäkrad, vilket innebär att den kan klara av de kraftigaste rekyler utan problem. Ett annat intressant inslag i denna modell är dess argonfyllda tub. Detta garanterar vattenskydd och en imfri bild, vilket gör det möjligt att använda siktet i alla väderförhållanden. Dessutom har Athlon Argos HMR en vattentät och imtät konstruktion. Detta innebär att du kan använda den i regn eller dimma utan att behöva oroa dig för att din syn ska försämras. Slutligen har Athlon Argos HMR en entubskonstruktion. Detta bidrar till dess robusthet och hållbarhet, och gör det också lättare att montera på ditt vapen.
Sammanfattningsvis är Athlon Argos HMR 2-12×42 ett utmärkt val för alla som söker ett pålitligt och högpresterande kikarsikte. Dess högkvalitativa optik, robusta konstruktion och praktiska funktioner gör den till ett utmärkt verktyg för alla typer av skytteaktiviteter.

Vårt betyg

Se pris
Athlon Neos 6-18x44 SF SFP Center X
Cirka Pris 2500 kr

Athlon Neos 6-18×44 SF SFP Center X

Athlon Neos 6-18×44 SF SFP Center X är ett imponerande kikarsikte som kombinerar högkvalitativa funktioner med en prisvärd prislapp. Detta gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna skyttar. En av de mest framträdande egenskaperna hos Athlon Neos är dess förstoring på 6-18x. Denna breda förstoringsintervall gör det möjligt för skyttar att snabbt växla mellan nära och långdistansskott, vilket gör det till ett idealiskt verktyg för en mängd olika skyttesituationer. Kikarsiktet har en objektivdiameter på 44mm, vilket ger en ljus och klar bild även under svagt ljus. Tubdiametern är 1″ (25,4mm), vilket bidrar till siktets robusthet och hållbarhet. En annan intressant egenskap hos Athlon Neos är dess parallaxjustering från 9,1 meter. Detta gör det möjligt att justera siktet för att minimera eventuella synfel, vilket hjälper till att förbättra din precision och noggrannhet.
Siktet har också ett generöst ögonavstånd på 86-81mm, vilket säkerställer bekväm användning även under längre skjutsessioner. Dessutom har det ett synfält på 5,8-2 meter per 100 meter, vilket ger en bred överblick över ditt målområde. Athlon Neos har lågprofiliga targetrattar med lock, vilket gör det enkelt att justera siktet även i svåra förhållanden. Varje klick motsvarar en förändring på 0,25 MOA, vilket ger dig finjusteringsmöjligheter för att säkerställa högsta möjliga precision. Trots alla dessa imponerande funktioner är Athlon Neos förvånansvärt lätt, med en vikt på bara 468 gram. Dess totala längd är 343mm, vilket gör den till en kompakt och lättanvänd lösning för alla typer av skytteaktiviteter.

Vårt betyg

Se pris

Så har vi testat 22lr Kikarsikten

Vi har främst tittat och jämfört dessa punkter

  • Vikt
  • Prestanda
  • Pris

Först undersökte vi kikarsikten för 22lr gevär baserat på användarrecensioner och expertbedömningar. Vi tog hänsyn till aspekter som vikt, ögonavstånd och zoomnivå för varje kikarsikte. Vi jämförde sedan kikarsiktenas prestanda på olika modeller av 22lr gevär. Vi tittade på hur väl varje kikarsikte fungerade i samband med dessa vapen, och om några särskilda kikarsikten verkade vara särskilt väl lämpade för vissa gevär. Vidare undersökte vi hur bra varje kikarsikte presterade under olika ljusförhållanden. Vi var särskilt intresserade av att se hur väl de klarade sig under svagt ljus eller i mörker, eftersom detta är en vanlig utmaning för många skyttar. Vi jämförde dessa med nya kikarsikten för att få en uppfattning om hur väl de stod upp mot varandra i termer av prestanda och prisvärdhet.

Test av kikarsikten till 22lr gevär

Jämförelse av kikarsikten 22lr

Här kan ni enkelt jämföra alla produkter som vi har valt att titta närmare på. Man bör alltid jämföra och läsa recensioner innan man gör ett köp. Speciellt om det är lite dyrare produkter.

ProduktCirka prisViktBetygTill butik
Meopta Optikas 3-15X44 Z-Plex5500 kr615g4.8/5Se pris
Athlon Talos 4-16×40 SF SFP Mil-Dot Kikarsikte3200 kr541g4.7/5Se pris
Bushnell AR Optics 1-4x 24, FFP Illum. BTR-15400kr516g4.7/5Se pris
Vortex Crossfire II 2-7×32 Rimfire1900 kr405g4.5/5Se pris
Athlon Argos HMR 2-12×42 Belyst BDC600A5600 kr561g4.5/5Se pris
Athlon Neos 6-18×44 SF SFP Center X2500 kr468g4.5/5Se pris
Kikarsikte 22lr

Köpguide kikarsikte 22lr

Att välja det perfekta kikarsiktet till ditt .22 gevär kan vara en utmaning, särskilt med tanke på mängden av alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. Detta beslut kräver noggrannhet, eftersom rätt kikarsikte kan göra skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad dag på skjutbanan eller i jaktmarken. Denna guide är utformad för att hjälpa dig att förstå vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du köper ett kikarsikte för ditt 22lr gevär.

Definiera dina behov

Det allra första steget i processen är att definiera dina behov. Är du en hobby-skytt som bara behöver ett grundläggande kikarsikte för skjutbanan? Eller är du en erfaren jägare som behöver ett mer avancerat sikte för långa avstånd?

Om du mestadels skjuter på korta avstånd, kanske upp till 70-80 meter, kan ett enklare och billigare kikarsikte vara tillräckligt. Men om du planerar att skjuta på längre avstånd, bör du överväga ett mer avancerat kikarsikte med högre förstoring och bättre optiska egenskaper.

Kvalitet och hållbarhet

När det gäller kikarsikten, är kvalitet och hållbarhet två extremt viktiga faktorer. Ett kikarsikte kommer att utsättas för en rad olika förhållanden, inklusive regn, snö, stötar och fall. Därför är det viktigt att välja ett kikarsikte som kan stå emot dessa utmaningar.

Ett exempel på ett robust och hållbart kikarsikte är Tasco Rimfire 3-9×40. Detta kikarsikte har en stark konstruktion och är känt för sin förmåga att motstå tuffa väderförhållanden och hård användning.

Optisk prestanda

Optisk prestanda är en annan avgörande faktor att beakta när man köper ett kikarsikte. Ett bra kikarsikte bör ge klara, skarpa bilder under alla ljusförhållanden. För att uppnå detta, kommer många kikarsikten med speciella beläggningar på linserna som förbättrar ljustransmissionen och minskar bländning.

Pris

Naturligtvis spelar priset också en stor roll i ditt beslut. Det finns kikarsikten i alla prisklasser, från budgetalternativ till högpresterande premiummodeller. Medan du kanske lockas att gå efter det billigaste alternativet, kom ihåg att kvalitet ofta kostar mer.

Tillbehör och extrafunktioner

Slutligen, överväg vilka tillbehör och extrafunktioner du vill ha i ditt kikarsikte. Många moderna kikarsikten kommer med funktioner som justerbar zoom, belysta retiklar och snabbfokusering. Även om dessa inte är nödvändiga, kan de göra ditt skytte mer bekvämt och exakt.

Mer information

I slutändan handlar valet av kikarsikte om att hitta en balans mellan dina behov, din budget och den prestanda du vill ha. Genom att ta hänsyn till faktorerna i denna guide bör du kunna hitta det perfekta kikarsiktet för ditt 22lr gevär.

Bästa kikarsikte 22lr
Bästa kikarsikte 22lr

Bra att veta om kikarsikten

Förstoring
Förstoringsförmågan är den mest grundläggande egenskapen hos ett kikarsikte. Detta avser hur mycket närmare målet kommer att framstå när du tittar genom siktet. Förstoring kan vara fast, vilket innebär att den inte kan ändras (till exempel 4x), eller variabel (till exempel 3-9x), vilket innebär att du kan justera förstoringen efter behov. Variabel förstoring ger dig större flexibilitet och gör siktet mer anpassningsbart till olika skjutsituationer.

Objektivets diameter
Objektivets diameter, ofta uttryckt i millimeter, refererar till storleken på frontlinsen. Denna dimension påverkar mängden ljus som kan komma in i siktet. Större diametrar tillåter mer ljus, vilket resulterar i en ljusare och klarare bild, särskilt under dåliga ljusförhållanden. Vanliga objektivdiametrar varierar från 20mm till 50mm, men det finns även större alternativ för specifika användningsområden.

Retikel
Retikeln, eller siktkorset, är de linjer eller markeringar du ser när du tittar genom ett kikarsikte. Det finns en mängd olika retiklar tillgängliga, allt från enkla kors till komplexa mönster som kan hjälpa dig att beräkna avstånd, vindavdrift och kulebana. Vissa retiklar är belysta för att underlätta sikte under dåliga ljusförhållanden.

Justering av vind och höjd
De flesta kikarsikten har justeringsmöjligheter för vind och höjd, vilket låter dig finjustera siktkorsets position för att kompensera för dessa faktorer. Dessa justeringar mäts oftast i MOA (Minute of Angle) eller MRAD (milliradianer). En MOA motsvarar ungefär en tum på 100 yards, medan en MRAD motsvarar cirka 3,6 tum på samma avstånd.

Parallaxjustering
Parallax är en optisk effekt som kan få målet att verka flytta sig när du rör på huvudet. För att motverka detta har vissa kikarsikten en parallaxjustering. Denna funktion är särskilt viktig vid skjutning på långa avstånd, där parallax kan ha en stor inverkan på precisionen.

Ögonavstånd
Ögonavståndet är avståndet mellan ditt öga och siktets bakre lins där bilden fortfarande framträder klar och fullständig. Ett längre ögonavstånd kan göra siktet mer bekvämt att använda, särskilt om du använder skyddsglasögon eller om geväret har en betydande rekyl.

Konstruktion och hållbarhet
Kikarsiktets konstruktion och hållbarhet är också viktiga faktorer. Ett bra kikarsikte bör vara gjort av robusta material och kunna tåla stötar, fall och tuffa väderförhållanden. Många kikarsikten är tillverkade av aluminium för att kombinera styrka med lätt vikt, och de flesta är vattentäta och dimfria för att klara av olika väderförhållanden.

Linsbeläggningar
Slutligen har många kikarsikten speciella beläggningar på linserna för att förbättra ljustransmissionen och minska bländning. Dessa beläggningar kan bidra till att förbättra bildens klarhet och kontrast, särskilt under svaga ljusförhållanden.

Att förstå dessa egenskaper kan hjälpa dig att välja ett kikarsikte som bäst uppfyller dina behov och förbättrar din skjutprestanda. Varje kikarsikte har sin unika uppsättning av dessa egenskaper, så det gäller att hitta det som passar just dig och ditt specifika användningsområde bäst.

Frågor och svar

Frågor och svar

Vilken förstoring är bäst för ett 22lr gevär?

Det beror på vad du planerar att använda geväret för. Om du mestadels kommer att skjuta på korta till medellånga avstånd (50-100 meter), kan en förstoring på 4x till 9x vara tillräckligt. Om du planerar att skjuta på längre avstånd, kanske du vill ha ett kikarsikte med större förstoring.

Är alla kikarsikten kompatibla med alla 22lr gevär?

Inte nödvändigtvis. Kikarsiktet måste monteras på gevärets rail, och olika gevär kan ha olika typer av rails. De flesta moderna gevär använder antingen en Picatinny- eller Weaver-rail, men det finns också andra system. Kontrollera alltid att kikarsiktet är kompatibelt med ditt gevär innan du köper det.

Vad betyder siffrorna på ett kikarsikte, som 3-9×40?

De första två siffrorna (3-9x) representerar förstoringen. I det här fallet innebär det att målet kan visas 3 till 9 gånger närmare än med blotta ögat. Den sista siffran (40) representerar objektivets diameter i millimeter. En större diameter låter in mer ljus, vilket kan ge en ljusare och klarare bild.

Behöver jag ett kikarsikte med parallaxjustering för mitt 22lr gevär?

Parallaxjustering kan vara användbart vid skjutning på långa avstånd, men för de flesta 22lr-användningar (som ofta involverar kortare avstånd) är det inte nödvändigt. Däremot kan det vara en trevlig extrafunktion att ha om du planerar att skjuta på varierande avstånd.

Bra Jaktbutiker

Flera bra jaktbutiker

astrosweden
pnjakt
RevolutionRace

Läs de senaste jaktnyheterna

Vi har 30 års erfarenhet

Vi har ett team av både jägare, fiskare och friluftsmänniskor.